Radboudumc

print
Verwijdering lymfeklieren bij prostaatkanker

Als u prostaatkanker hebt, kunnen tumorcellen uit uw prostaat losraken en zich verderop in uw lichaam vestigen. Dit noemen we uitzaaiingen of metastasen. Het verspreiden van tumorcellen gebeurt via de lymfe- en bloedbanen. We treffen uitzaaiingen daarom als eerste aan in de aangrenzende lymfeklieren. Later kunnen tumorcellen ook verder uitzaaien, bijvoorbeeld naar de botten, longen en/of de lever.

Waarom lymfeklieren verwijderen?

Het lymfestelsel ligt, net als het bloedvatenstelsel, verspreid door uw hele lichaam. De belangrijkste functie van lymfevocht (dat in het lymfestelsel stroomt) is afvalstoffen uit het lichaam opruimen. Het lymfevocht met afvalstoffen verzamelt zich in de lymfeklieren. Dit zijn ‘verzamelpunten’ die ziekteverwekkers (zoals bacteriën en virussen) onschadelijk maken. Uiteindelijk komt het lymfevocht met alle afvalstoffen in de bloedbaan terecht.

De lymfeklieren die het dichtst bij uw prostaat liggen, bevinden zich in het kleine bekken. We verwijderen deze klieren om te achterhalen of de prostaatkanker zich tot uw prostaat beperkt of is uitgezaaid naar uw lymfeklieren. 

De operatie

We kunnen lymfeklieren op twee manieren operatief verwijderen:
  • de klassieke manier: een kleine snee in uw onderbuik (pelviene lymfklierdissectie);
  • via een kijkoperatie (laparoscopische pelviene lymfklierdissectie).
Bij een pelviene lymfklierdissectie maakt de uroloog een verticale snede in uw onderbuik van ongeveer  10 centimeter. Hiermee heeft de uroloog een open zicht op het operatiegebied waar hij de lymfeklieren verwijdert. Bij een kijkoperatie brengt de uroloog via een klein sneetje in de buikwand een kijkinstrument (laparoscoop) in. Door enkele andere sneetjes brengt hij kleine instrumenten in de buik, waarmee hij de lymfklieren verwijdert. In beide gevallen onderzoeken we het weggenomen weefsel in het laboratorium op aanwezigheid van uitzaaiingen.Na twee weken krijgt u de uitslag van dit onderzoek. Deze uitslag bepaalt uw verdere behandeling.

Nazorg

Pijnbestrijding
U kunt nog last hebben van de wondjes. Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. Onderdruk daarom de pijn met pijnstillers en bouw dit vervolgens af:

  • dag 1-2: vier keer/dag twee tabletten paracetamol van 500 mg;
  • dag 3-4: vier keer per dag één tablet; 
  • dag 5-verder: alleen als u pijn hebt, mag u twee tabletten innemen (maximaal vier keer per dag).

Wond droog houden
Na 24 uur mogen de pleisters van de wondjes en mag u weer douchen. Als het gaasje aan de wond vastzit, kunt u het onder de douche losweken. Na het douchen dept u de wond droog. Houd de wond droog voor een goede genezing. Gebruik daarom ook geen afsluitende pleister. U mag de eerste week niet zwemmen of langdurig baden. De hechtingen lossen namelijk snel op in water. Binnen twee weken zijn de hechtingen meestal vanzelf opgelost. Moeten ze verwijderd worden? Doe dit dan ongeveer tien dagen na de operatie bij de huisarts of op de polikliniek.

Weer aan het werk
Om zo snel mogelijk uw oude conditie terug te krijgen, kunt u dagelijks een stuk wandelen. Langdurig liggen of zitten draagt niet bij aan uw herstel en kan bovendien leiden tot trombose. Wel moet u de eerste vier weken na de operatie zware lichamelijke inspanningen (zoals tillen, bukken, rekken en strekken) vermijden. Hebt u problemen met het hervatten van uw werk? Vraag dan uw bedrijfsarts om begeleiding. Informeer hem/haar al vóór de ingreep. Afspraken over uw werk verlopen daardoor vaak soepeler.

Waarschuw het ziekenhuis

Na de ingreep komt u terug op het RUCO Prostaat Centrum voor controle. Neem contact met ons op als u vóór uw controle problemen krijgt, zoals:

  • aanhoudende buikpijn die niet verdwijnt met de voorgeschreven pijnstillers;
  • koorts boven de 38,5 °C of langer dan 24 uur vanaf 38 °C;
  • bolle of gespannen buik;
  • pussige of erg rode wond.