Radboudumc

print
Anorectale manometrie

Klachten over de stoelgang zoals obstipatie of incontinentie kunnen samenhangen met een gestoorde functie van anus of rectum (endeldarm). Wanneer u één van deze klachten heeft, kan het zinvol zijn om met een drukmeting te kijken wat er fout gaat.

Een dun en buigzaam slangetje met een plastic zakje wordt via de anus ingebracht tot ongeveer 25 cm. Het inbrengen kan vervelend zijn. Met behulp van het slangetje wordt de druk in de anus gemeten. Door lucht in het zakje te blazen wordt de gevoeligheid van de endeldarm bepaald. Tijdens het onderzoek ligt u stil en ontspannen op een onderzoeksbank. U krijgt opdrachten zoals aanknijpen van de anus, persen en zeggen wat u voelt als het zakje wordt opgeblazen. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u proberen ontlasting kwijt te raken en te urineren, zodat blaas en endeldarm leeg zijn. Soms wordt de endeldarm vooraf gereinigd met een klysma.

Na het onderzoek

Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Indien u niet opgenomen bent, kunt u zonder bezwaar zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan.

  • Dit onderzoek wordt gedaan bij patiënten die klachten hebben over de stoelgang zoals obstipatie of incontinentie. 

  • De behandeling van de klachten of aandoening hangt af van de uitkomsten van het onderzoek.

  • Neem contact met ons op:
    (024) 361 68 58