Radboudumc

print
Antroduodenale manometrie

In maag en dunne darm vinden regelmatig samentrekkingen en bewegingen plaats die zorgen voor een  goed transport van voedsel en spijsverteringssappen. Bij bepaalde klachten of verschijnselen kan het zinvol zijn om na te gaan of er afwijkingen bestaan in deze functies.    

Door meting van drukken in maag en dunne darm (antroduodenale manometrie) kunnen deze functies worden onderzocht.

Via de neusopening wordt een drukkatheter (dit is een dun slangetje met een doorsnede van  4,8 mm) ingevoerd en voorzichtig opgeschoven tot  in het voorste deel van de dunne darm. De positie van de katheter wordt onder kortdurende röntgendoorlichting gecontroleerd. Het inbrengen van het slangetje kan even vervelend zijn en leiden tot braakneigingen en hoesten.  Hoewel de stralenbelasting gering is, is het van belang om bij kans op zwangerschap dit te melden. Vervolgens wordt de katheter aangesloten aan een apparaat dat de drukken in maag en dunne darm meet en blijvend vastlegt met behulp van een computer. Tijdens het onderzoek krijgt u een maaltijd, bestaande uit: 1 witte boterham met kaas, yoghurt met suiker, 1 gekookt ei en een kopje thee. Tijdens het onderzoek zit u in een gemakkelijke stoel of ligt u op een onderzoeksbank. Tijdens het onderzoek bent u vrij om te lezen of naar muziek te luisteren.

Het onderzoek duurt ongeveer 4 tot 7 uur. Dit is afhankelijk van de meetresultaten.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het nodig dat u nuchter naar het ziekenhuis komt. De avond voor het onderzoek mag u na 19.00 uur niet meer eten en na 22.00 uur niet meer drinken. Meestal is het nodig dat u een aantal dagen voor het onderzoek het gebruik van medicijnen stopt die invloed kunnen hebben op de bewegingen van maag of darm. Dit gebeurt in overleg met uw behandelend arts of met de arts van de functieafdeling die het onderzoek uitvoert.

Na het onderzoek

Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Indien u niet opgenomen bent kunt u zonder bezwaar zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan

Melden voor het onderzoek

U dient zich op de afgesproken tijd te melden bij het Endoscopie Centrum.

Endoscopie Centrum
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein 8, Route 458
Nijmegen

  • Neem contact met ons op:
    (024) - 361 68 58