Radboudumc

print
Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie (Reumatische Ziekten)

Soms is de oorzaak van een zwelling van de knie niet duidelijk. Om de juiste diagnose te stellen, kan het helpen om het weefsel van de binnenkant van het kniegewricht te onderzoeken. Om dit weefsel te krijgen, is een kijkoperatie nodig. Zo’n operatie heet een arthroscopie. Voor deze poliklinische ingreep krijgt u plaatselijke verdoving.

De ingreep

Uw huid en het onderliggende weefsel bij de knie worden plaatselijk verdoofd. Ook krijgt u een knelband om, zodat er geen bloed meer naar uw knie gaat. Dan maakt de arts een sneetje van ongeveer een halve centimeter onder uw knie. Via dit sneetje gaat de arthroscoop in uw knie. In de arthroscoop zit een camera die is aangesloten op een lamp en een beeldscherm. Zo kan de arts het weefsel aan de binnenkant van uw gewricht onderzoeken. Met een tangetje kan hij kleine stukjes van de gewrichtsbekleding weghalen. Deze kleine stukjes noemen we biopten. Heeft de arts de biopten weggehaald? Dan wordt uw kniegewricht uitgebreid gespoeld. Soms wordt er daarna nog een ontstekingsremmend middel (prednison) in de knie gespoten. Het sneetje wordt dichtgemaakt met een hechtpleister en u krijgt een drukverband. De ingreep duurt ongeveer één tot anderhalf uur. De biopten worden onderzocht in het laboratorium. 

Nazorg

Het drukverband en de hechtpleister mag u na twee dagen van uw knie halen. Belast uw knie de eerste 48 uur niet of nauwelijks. Alleen dan werkt de prednison in uw knie optimaal.