Radboudumc

print
Barostat maag

Bovenbuiksklachten zoals pijn, ongemak, snel vol of opgeblazen gevoel en misselijkheid kunnen samenhangen met een verhoogde gevoeligheid van maag, darmen of andere organen in de buikholte. Dit betekent dat min of meer normale prikkels al als pijnlijk of onaangenaam worden ervaren.  Deze verhoogde gevoeligheid kan worden opgespoord met een viscerale sensibiliteitsmeting van de maag met de barostat. Dit is een apparaat waarmee een plastic zakje in de maag met lucht kan worden opgeblazen of leeggezogen.

Een dun en buigzaam slangetje (doorsnede 4-5 mm) met een opgerold plastic zakje wordt via de mond in het bovenste deel van de maag ingebracht.  Hierbij wordt de keel met een spray verdoofd. Het inbrengen van het slangetje is even vervelend en kan leiden tot braakneigingen of hoesten. De ligging van het zakje in de maag  wordt gecontroleerd door kortdurende röntgendoorlichting. Als het slangetje eenmaal op zijn plaats zit hebben de meeste mensen er geen last meer van.

Tijdens het onderzoek zit u stil en ontspannen op een onderzoeksstoel. Vervolgens wordt lucht in het zakje geblazen met de barostat. Op een scoreformulier vult u in wat u voelt. De druk in de maag wordt geleidelijk opgevoerd tot het maximale niveau of tot u aangeeft dat het onaangenaam, vervelend of pijnlijk wordt. Hierna wordt het zakje in de maag meteen leeggezogen. Het opbazen wordt enkele keren herhaald. In totaal zal het onderzoek anderhalf tot twee uur duren. 

Voorbereiding

De avond voor het onderzoek mag u na 19.00 uur niet meer eten en na 24.00 uur niet meer drinken. Als u medicijnen gebruikt, dan krijgt u instructies van uw behandelend arts of van de arts van de functieafdeling over het gebruik. Soms moet u deze medicijnen een aantal dagen voor het onderzoek stoppen. Als u nog geen instructies gehad heeft, vraag er dan naar.

Na het onderzoek

Direct na het onderzoek mag u weeer eten en drinken. Indien u niet opgenomen bent kunt u zonder bezwaar zelf auto rijden of  met het openbaar vervoer naar huis gaan. 

  • Dit onderzoek wordt gedaan bij klachten of symptomen die samenhangen met een verhoogde gevoeligheid van maag, darmen of andere organen in de buikholte.

  • De behandeling van de klachten, aandoening, hangt af van de uitkomst van het onderzoek.

  • Neem contact met ons op:
    (024) - 361 68 58