Radboudumc

print
BERA

Brainstem Evoked Response Audiometry

Bij BERA-onderzoek meet de onderzoeker de elektrische activiteit in uw gehoor. Voor deze meting zit u in een comfortabele stoel in een zwakverlichte kamer. U krijgt een aantal plakkertjes (elektroden) op uw hoofd. Deze meten de reacties van uw gehoororgaan op de verschillende geluiden. Kleine kinderen of baby’s mogen bij een ouder op schoot zitten of kunnen liggend het onderzoek ondergaan. BERA-onderzoek heeft twee doelen:

  • onderzoek naar de kwaliteit van het gehoor;
  • meting van de gehoordrempel (laagste geluidssterkte die nodig is om een geluid waar te nemen).  

Duur:

  • voor kinderen en baby’s: ca. 2 uur
  • voor volwassenen: ca. 1 - 1½ uur

BERA-onderzoek bij jong kinderen of baby’s:

Wij proberen de meting in één keer af te ronden. Soms lukt dit niet, bijvoorbeeld als uw kind heel onrustig is. Dan maken we een vervolgafspraak. Het onderzoek verloopt meestal heel vlot als uw kind heel rustig is of zelfs slaapt. Daarom vragen wij u de kans te vergroten dat uw kind moe en tevreden is tijdens het onderzoek. Bijvoorbeeld: 

  • Als uw kind nog de fles of borstvoeding krijgt, zorg dan dat het hongerig is bij binnenkomst. Stel de laatste voeding uit tot in onze meetruimte aan het begin van de meting. Neem naast een fles met voeding extra verschoning en een slaapknuffel mee. 
  • Houd uw kind wakker tijdens de reis naar het Audiologisch Centrum. Zelfs een heel kort slaapje tijdens de reis kan zorgen dat uw kind hier moeilijk in slaap komt.