Radboudumc

print
Biopsie bij hoofd-hals kanker

Bij een biopsie bij hoofd-hals kanker verwijdert de arts een stukje weefsel (biopt) uit bijvoorbeeld de neus, keel, mond of oor. Het biopt stuurt de arts naar de patholoog-anatoom. Hij onderzoekt het weefsel en bekijkt of er bijvoorbeeld kwaadaardige cellen of bacteriën in zitten. Een ander woord voor biopsie is weefselonderzoek.

Waarom biopsie (weefselonderzoek)?

Bij sommige klachten is het niet duidelijk wat er aan de hand is. Dan kan een arts (een patholoog) met weefselonderzoek erachter komen wat uw aandoening is of hoe ernstig het is.

Hoe gaat de biopsie bij hoofd-hals kanker?

Een biopt uit uw neus of mond kunnen we over het algemeen direct nemen, na verdoving. Van het verwijderen van het weefsel voelt u niets.


Flexibel video-endoscopisch biopt

Soms zit het afwijkende weefsel echter diep, bijvoorbeeld in de keel of in het strottenhoofd. Dan doen we een zogenoemd 'flexibel video-endoscopisch biopt': bekijk de video hieronder. We verdoven eerst uw neus, mond, keel en strottenhoofd. Vervolgens schuiven we een flexibel slangetje in uw neus. Via dat slangetje nemen we enkele 'hapjes' van het afwijkende weefsel. Het Radboudumc is een van weinige centra in Nederland waar deze techniek toegepast wordt. Groot voordeel van deze techniek is dat u niet onder narcose (algehele verdoving) hoeft. Daarnaast kunnen we zo sneller de diagnose stellen dan bij een onderzoek onder narcose.

Biopsie onder narcose (algehele verdoving)
Soms is bovenstaande biopsie niet goed mogelijk. Dan kunnen we de biopsie onder narcose doen.

 

Onderzoek van het weefsel
De patholoog bestudeert het weefsel dat we afnemen bij u. De uitslag hoort u van uw behandelend arts.

Flexibel video-endoscopisch biopt