Radboudumc

print
Echo, 20-weken

De 20-weken echo is ook bekend als structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Met de 20-weken echo doen we onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw ongeboren kind. We controleren of uw kind voldoende groeit en of er genoeg vruchtwater is. Ook kijken we naar de ontwikkeling van de organen van uw kind. Afwijkingen die we bij deze echo kunnen zien zijn:    

 • Een open rug of open schedel
 • Een waterhoofd
 • Hartafwijkingen
 • Een breuk of gat in het middenrif of in de buikwand
 • Het ontbreken van de nieren of afwijkingen hieraan
 • Het ontbreken van botten of afwijkingen aan de botten
 • Afwijkingen aan armen of benen

Meestal kunnen we bij de 20-weken echo ook het geslacht van uw kind bepalen.

Het onderzoek

We maken de 20-weken echo als u tussen de achttien en twintig weken zwanger bent. De uitslag krijgt u meteen na het onderzoek dat ongeveer een half uur duurt. Vinden we iets afwijkends, dan komt u in aanmerking voor vervolgonderzoek, bijvoorbeeld een uitgebreid echoscopisch onderzoek.

Goed voorbereid met de 20-weken echo

Soms is het handig als u al vóór de bevalling weet dat uw kind een afwijking heeft. U kunt dan voorbereidingen treffen, zodat u na de geboorte goed voor uw kind kunt zorgen. Ook kunnen we een klein aantal aangeboren afwijkingen al in de baarmoeder behandelen. Als we ernstige afwijkingen vaststellen, kunt u bovendien besluiten om de zwangerschap te beëindigen. Wettelijk gezien mag u uw zwangerschap tot een zwangerschapsduur van 24 weken afbreken.

Geen garantie

Hoewel we veel afwijkingen ontdekken tijdens de 20-weken echo, kunnen we u geen absolute zekerheid geven. Als uw kind bijvoorbeeld een open ruggetje heeft, ontdekken we dat in 90% van de gevallen. Andere afwijkingen kunnen we soms helemaal niet zien op de echo of ze ontstaan pas na de twintigste week, zoals een waterhoofd.

Echo kan onrust veroorzaken

De 20-weken echo kan ook veel onrust veroorzaken. Bijvoorbeeld als niet direct duidelijk is wat de afwijking inhoudt en u vervolgonderzoek krijgt. Of als uw baby in een positie ligt waarin we niet alles kunnen zien en u moet terugkomen voor een tweede echo. Het komt ook voor dat uw kind bij de geboorte gezond is, terwijl we bij de echo wel een afwijking constateren.    


De echo

 • Neem contact met ons op:
  (024) 361 37 00
  (tussen 8.30 - 12.00 uur)