Radboudumc

print
Echografie van het hart (echo-Doppler onderzoek)

Bij een echografie van het hart wordt gebruik gemaakt van een transducer, een apparaatje dat geluidsgolven produceert en opvangt. Deze geluidsgolven zijn voor het menselijk oor niet hoorbaar. De geluidsgolven worden via de borst naar het hart gezonden. Na weerkaatsing van deze golven door de wanden en de kleppen van het hart, worden ze weer terugontvangen. De transducer is verbonden met een echografiemachine. Deze machine zet de terugontvangen geluidsgolven om in een bewegend beeld van het hart op een monitor. Ook het bloed dat door de holten van het hart stroomt weerkaatst de geluidsgolven. De bloedstroom wordt hierdoor ook zichtbaar op de monitor. Met het onderzoek wordt informatie verkregen over de grootte en het functioneren van de hartkamers, over de bouw en werking van de verschillende hartkleppen, en over de grootte en de richting van de bloedstroom. De kransslagaders van het hart met eventuele vernauwingen kunnen bij dit onderzoek niet direct worden waargenomen.

Gang van zaken

De laborant(e) haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de echokamer. Hier verzoekt zij u het bovenlichaam te ontbloten en op de onderzoeksbank te gaan liggen. Er worden drie elektroden (kleine metalen dopjes) op de borst geplakt. Hiermee kan het hartritme worden geregistreerd. Vervolgens vraagt de laborante u op de linkerzij te draaien, zodat het hart beter in contact komt met de borstkaswand. De laborante of de arts plaatst nu de transducer tegen de borstwand. Hierbij wordt speciale gel gebruikt om het contact met de huid nog te verbeteren.

De onderzoeker verplaatst de transducer enkele malen om het hart vanuit verschillende richtingen te kunnen bekijken. Eerst wordt naast het borstbeen gekeken, vervolgens vanuit de punt van het hart. Soms is het nodig om, nadat u op uw rug bent gedraaid, via het maagkuiltje en het halskuiltje naar hart en grote vaten te kijken. Het onderzoek is in principe niet pijnlijk. Een enkele maal moet voor een goede beeldvorming enige druk worden uitgeoefend met de transducer tussen de ribben, dit kan wel even gevoelig zijn.

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten. Een enkele keer is het korter, bij hoge uitzondering duurt het langer.

 

Echografie van het hart