Radboudumc

print
Eventholter onderzoek

De eventholter is een apparaatje dat uw hartritme registreert. Zo kan worden onderzocht of u hartritmestoornissen heeft. De eventholter wordt met drie ECG plakkers verbonden aan uw borstkas. Het wordt op de polikliniek aangesloten en vervolgens draagt u het zes dagen lang, dag en nacht, bij u. Meestal in een zakje om de hals, maar het kan ook in een jas of broekzak.

Gang van zaken

De laborant zal de eventholter aansluiten en geeft u instructie. Dit duurt ongeveer twintig minuten. U kunt de eventholter tussendoor niet afdoen omdat dit het onderzoek verstoort. Dit kan alleen tijdens het douchen.

Alarm

Als het alarm spontaan afgaat, kan er het volgende aan de hand zijn:

 • Er zit een kabeltje of ECG-plakker los. 
 • U heeft te veel bewogen.

Einde onderzoek

Op de ochtend van de zevende dag eindigt het onderzoek. De eventholter en het dagboekje stopt u in het retourzakje dat u heeft meegekregen. De eventholter en het dagboekje moeten
op de ochtend van de zevende dag van het onderzoek voor 10.00 uur worden teruggebracht naar de polikliniek Hartcentrum. Op de balie van de secretaresse staat hiervoor een ontvangstbakje.

Let op

 • Kleding
  U kunt het beste een hemd of een T-shirt onder uw bovenkleding dragen.
 • Douchen
  De eventholter mag niet nat worden. U kunt wel douchen maar mag geen douche- of bad olie en/of bodylotion gebruiken. Voor het douchen koppelt u de eventholter af en sluit het na het douchen weer aan.
 • Slapen
  Ook het slapen op of onder een elektrische deken of op een waterbed geeft veel storing.