Radboudumc

print
PET/CT-scan met aanvullende CT met contrast

Een PET/CT-onderzoek is een gecombineerd onderzoek. Een PET-scan geeft informatie over de stofwisseling. Een CT-scan geeft gedetailleerde anatomische informatie. Na toediening van een radioactieve vloeistof en eventueel een contrastmiddel kunnen we met een camera een scan van (een gedeelte van) het lichaam maken. Zo kunnen we afwijkingen in de normale stofwisseling en anatomie zien.

Het onderzoek

U krijgt een infuus ingebracht. Dit is niet pijnlijker dan een bloedprik. Door dit infuus spuiten wij de radioactieve stof in. Ook krijgt u een kleine hoeveelheid plasmiddel toegediend. Na de injectie moet u één uur zo stil mogelijk blijven rusten in een aparte ruimte. U kunt dan van het toilet gebruikmaken. Bij bepaalde onderzoeken krijgt u in dit uur nog extra water te drinken.

Na het uur rusten, maken we de scan. U ligt hierbij op een scantafel die door de grote opening van de camera schuift. De camera is aan beide kanten open en ongeveer 160 cm diep. Tijdens het maken van de scan is het belangrijk dat u goed stil ligt. De scan duurt ongeveer dertig minuten. Aansluitend maken we een aanvullende CT, waarbij we u contrastvloeistof toedienen. De totale duur van het onderzoek is ongeveer twee uur.

Bezoekers zijn niet toegestaan. Na het onderzoek gaat het infuus eruit en mag uw weer gewoon eten en drinken. De contrastvloeistof onttrekt vocht aan het lichaam. Drink daarom na het onderzoek wat extra (drie tot vier glazen is voldoende).

Contrastvloeistof

U krijgt voor het CT-onderzoek een contrastvloeistof toegediend. Contrastvloeistof maakt bepaalde organen op de scan duidelijk zichtbaar. Er zijn verschillende soorten en manieren van toediening:

 • Om de bloedvaten zichtbaar te maken, krijgt u via een infuus een contrastvloeistof in de arm.
 • Als we ook uw buik onderzoeken, krijgt u voor het onderzoek een constrastvloeistof (en eventueel extra water) te drinken. Hierdoor zijn uw darmen beter te onderscheiden van de overige organen.

Voorzorg bij toediening contrastvloeistof

Het Radboudumc wil complicaties bij het toedienen van het contrastmiddel voorkomen. Daarom heeft uw behandelend arts onderstaande situaties met u besproken. Is dat niet gebeurd en is een van deze situaties op u van toepassing? Neem dan contact op met uw behandelend arts.

 • U hebt de ziekte van Kahler of Waldenström
 • U hebt (ernstige) nier- of leverfunctiestoornissen
 • U hebt in het verleden ooit een allergische reactie op contrastvloeistof gehad
 • U hebt suikerziekte en wordt daarvoor behandeld met metformine of Glucophage (pillen tegen suikerziekte)
 • U gebruikt medicijnen tegen een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)

Radioactieve stof

Voor het onderzoek gebruiken we een radioactieve vloeistof. Maakt u zich geen zorgen over eventuele risico’s hiervan. Alleen een hoge dosis radioactiviteit kan voor mensen schadelijk zijn. Wij gebruiken echter een kleine hoeveelheid voor het onderzoek. U ondervindt daar geen nadelige gevolgen van. De radioactiviteit zorgt voor een zwakke straling. Een speciale camera kan die straling registreren.

Voorbereiding

 • Eet en drink vanaf zes uur vóór het onderzoek niets meer. Alleen water is toegestaan.
 • Stel ons op de hoogte als u aan suikerziekte lijdt. Wij moeten dan extra voorbereidingen treffen. Of het onderzoek kan helemaal niet doorgaan.
 • Bij een aanvullende CT-scan van de hele buik moet u de avond voor de scan (rond 18.00 uur) twee tabletten Bisacodyl innemen. Bisacodyl is een langzaam werkend laxeermiddel. Slik de tabletten heel door om maagklachten te vermijden. Hebt u diarree? Neem dan geen Bisacodyl in. Hebt u een stoma? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 
 • Het is belangrijk dat u ons vooraf op de hoogte stelt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
 • Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op normale tijden innemen. Dit geldt niet voor patiënten met suikerziekte.
 • Om de tijd te doden (u ligt langdurig stil), kunt u bijvoor­beeld een discman, mp3-speler of iPod meenemen.
 • Bij een PET/CT-onderzoek mogen er op het te onderzoeken lichaamsdeel geen metalen voorwerpen zitten. Draag daarom onder- en bovenkleding zonder metalen delen (haakjes, beugel van de beha, ritssluitingen of drukkers). U hoeft dan minder kledingstukken uit te doen. Laat ook uw sieraden thuis.
 • Hebt u last van een benauwd gevoel in kleine ruimten (claustrofobie)? Meld dit dan bij aanvang van het onderzoek. Wij geven u vervolgens een rustgevend tablet. U kunt dan alleen niet meer zelf terugrijden met de auto. 
 • De radioactieve stof is maar zeer kort werkzaam. Wij maken deze stof speciaal voor uw onderzoek klaar. Wees daarom op tijd aanwezig. Bij aankomst meldt u zich eerst bij de balie.
 • Door de straling raden wij het dringend af om kleine kinderen mee te nemen naar dit onderzoek.

Nazorg

Na het onderzoek verwijderen wij het infuus en mag u weer gewoon eten en drinken en op eigen gelegenheid naar huis. De contrastvloeistof onttrekt vocht aan het lichaam. Drink daarom wat extra water (drie tot vier glazen is voldoende).

Bijwerkingen

 • Door het plasmiddel kunt u een verhoogde aandrang krijgen om te plassen.
 • De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen.
 • Door het contrastmiddel kunt u mogelijk een warm gevoel krijgen in de keel en onderbuik. Dit trekt snel weer weg.
 • Na de inname van Bisacodyl kunt u buikkrampen, diarree en/of misselijkheid ervaren.