Radboudumc

print
Punctie bij borstkanker

Op de mammografie en/of de echografie van de borst is een afwijking te zien. Dan kan het noodzakelijk zijn om verder onderzoek te doen naar de aard van de afwijking. Dit gebeurt met een cytologische of histologische punctie tijdens de echografie.

Cytologische punctie

Bij een cytologische punctie zuigt de arts/radioloog met behulp van een dunne naald cellen op uit de afwijking in de borst. Verdoving is niet noodzakelijk. Dezelfde dag onderzoekt de patholoog de cellen in het laboratorium op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Histologische punctie

Bij een histologische punctie (biopsie) wordt een klein stukje weefsel uit de afwijking in de borst gehaald. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving met een iets dikkere naald dan bij een cytologische punctie. De patholoog onderzoekt dezelfde dag het stukje weefsel op de aard van de afwijking. De duur van het onderzoek is ongeveer twintig minuten.

Een histologische punctie kan na het uitwerken van de verdoving pijnklachten en/of een bloeduitstorting geven. U kunt zonodig een tablet paracetamol van 500 mg innemen tegen de pijn. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt,  moet u dit aangeven tijdens uw eerste bezoek aan de mammapolikliniek.

Direct naar