Radboudumc

print
Röntgenonderzoek buikoverzicht

Dit onderzoek valt onder de bekende röntgenfoto’s (meestal in twee richtingen) van de longen, de borsten of de botten in armen, benen, bekken of rug.  Ook de buik kunnen we met een röntgenfoto afbeelden. U hebt hiervoor geen voorbereiding nodig.

Kleding

Draag kleding die u gemak­kelijk kunt aan- en uittrekken. Houd er rekening mee dat u tijdens het maken van de foto alleen uw onderbroek en panty’s of sokken kunt aanhouden.

Onderzoek

Nadat u zich aan de balie van de afde­ling Radiologie hebt gemeld, haalt de radiodiagnostisch laborant u op uit de wachtkamer. In het kleedhokje naast de onderzoekkamer kleedt u zich uit. In de röntgenkamer gaat u op uw rug op de onderzoektafel liggen. De laborant zorgt ervoor dat u goed ligt voor de opname. Tijdens het maken van de opname moet u eerst inademen en dan uw adem vasthouden. Als de foto gelukt is, kunt u zich weer aankleden. Het onder­zoek duurt vijf minuten en wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant en beoordeeld door een radioloog.

Voorbereiding en nazorg

Voor dit röntgenonderzoek is geen voorbereiding nodig. 

 

Zwangerschap

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Dan kunnen we misschien geen röntgenonderzoek bij u uitvoeren. Neem hiervoor contact op met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.