Radboudumc

print
SMS-scan

Met de SMS-scan sporen we diverse ziekteprocessen in het lichaam op. U krijgt hiervoor een injectie met een radioactieve vloei­stof. Na de injectie mag u de afdeling verlaten. De volgende dag komt u terug op de afdeling Nucleaire Geneeskunde om de foto’s te laten maken. Dit duurt ongeveer twee uur. Soms is het nood­zakelijk om twee dagen na de injectie opnieuw foto’s te laten maken.

Bijwerkingen

De laxerende tabletten kunnen wat hinder veroorzaken, zoals krampen, diarree of misselijkheid. De radioactieve vloeistof levert geen bijverschijn­selen op. Ook patiënten die overgevoelig zijn voor jodium heb­ben hier geen last van.

 

Radioactieve stof

Voor het onderzoek gebruiken we een ra­dioactieve vloeistof. Maakt u zich geen zorgen over eventuele risico’s hiervan. Alleen een hoge dosis radioactiviteit kan voor mensen schadelijk zijn. Wij gebruiken echter een kleine hoeveelheid voor het onderzoek. U ondervindt daar geen nadelige gevolgen van. De radioactiviteit zorgt voor een zwakke straling. Een speciale camera kan die straling registreren.

 

Voorbereiding

  • Om de kwaliteit van de foto’s te verbeteren krijgt u op de dag van de injectie vier laxerende tabletten mee naar huis. U neemt twee tabletten in op de avond voor het onderzoek en twee op de ochtend van het onderzoek.
  • Laat metalen voorwerpen en sieraden (voor zover mogelijk) thuis. Dat is beter voor de foto’s.
  • Om de tijd te doden (u ligt langdurig stil), kunt u bijvoor­beeld een discman, mp3-speler of iPod meenemen.

Nazorg

Na het onderzoek mag u terug naar huis of (als u opgenomen bent) naar de afdeling.

Zwangerschap

Bent u in verwachting of denkt u dit te zijn? Neem dan vooraf contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Wij stellen het ongeboren kind zo min mogelijk bloot aan straling.