Radboudumc

print
Stereotactische biopsie

Een stereotactische biopsie is een onderzoek waarbij een specifiek stukje borstweefsel wordt weggehaald voor verder onderzoek. Een specialistisch mammografie-laborant en een radioloog voeren het onderzoek uit. Zij halen stukjes weefsel uit uw borst, een biopsie. Dit doen ze met behulp van een computergestuurd systeem, ofwel stereotactisch. Vervolgens onderzoekt een patholoog de aard van het weefsel.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan raden we u aan dit kort te onderbreken, in overleg met uw arts. Verder vragen we u om voorafgaand aan het onderzoek geen bodylotion of talkpoeder op uw borst te gebruiken.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u met ontbloot bovenlichaam op de onderzoekstafel. Eerst brengen laborant en radioloog de afwijking in uw borst vanuit verschillende invalshoeken in beeld. Daarna bepaalt de specialistisch laborant met behulp van het computergestuurd systeem de precieze plek van de afwijking in uw borst. Vervolgens komt er, via een sneetje van enkele millimeters, een speciale punctienaald in uw borst. De naald haalt 6 tot 10 stukjes weefsel weg. U krijgt hiervoor een plaatselijke verdoving. Na afloop onderzoekt een patholoog de aard van het weefsel.

    Met behulp van een computersysteem bepaalt de laborant de precieze locatie voor de biopsie.

Kalkspatjes

Na het nemen van de biopten maakt de laborant een röntgenfoto van het weggenomen weefsel. Op die manier wordt de eventuele aanwezigheid van microkalk, of kalkspatjes, in de biopten zichtbaar.
Vervolgens plaatst de laborant, meestal, een zogenaamde marker in uw borst op de plek waar het weefsel is weggehaald. Zo kan in een later stadium het gebied met de afwijking gemakkelijk teruggevonden worden. De marker kan zonder bijwerkingen in uw borst achterblijven.

    Een röntgenfoto waarop ‘kalkspatjes’ te zien zijn.

Duur van het onderzoek

60 minuten

Nazorg

Het sneetje in uw borst wordt met een hechtpleister verbonden en zorgvuldig verder afgeplakt. Na afloop van het onderzoek kan uw borst gevoelig zijn of blauw worden. Een stevige bh kan verlichting geven, doordat deze de behandelde borst ondersteunt. Hebt u pijn? Neem dan een pijnstiller. Neem alléén paracetamol, géén aspirine of andere middelen. Aspirine en andere middelen verdunnen het bloed teveel. Bij langdurige pijn of zwelling raden we u aan contact op te nemen met uw huisarts of met de mammapolikliniek.

De uitslag

De volgende dag is de uitslag bekend. Een verpleegkundig specialist bespreekt deze met u op de mammapolikliniek.

Maak een afspraak

T (024) 361 92 25
Elke werkdag 8.30 - 17.00 uur

Mammapolikliniek
Route 725, polikliniek Heelkunde