Radboudumc

print
Tandheelkundig screeningsonderzoek

Heeft u een vorm van hoofd-hals kanker? Dan krijgt u een tandheelkundig screeningsonderzoek vóórdat uw behandeling vaststaat. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Wat houdt het onderzoek in?

Op de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie (MKA) maken we een overzichtsfoto van uw tanden, kiezen en kaken. Op die foto zien we bijvoorbeeld of u niet-doorgebroken verstandskiezen, cystes, wortelresten of wortelpuntontstekingen heeft. Daarnaast gaat u naar het Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie waar de mondhygiënist, tandarts en MKA-chirurg uw gebit en mond bekijken. Ook als u geen eigen tanden of kiezen meer heeft. 

De mondhygiëniste bekijkt de gezondheid van uw tandvlees en uw verdere mondhygiëne. De tandarts kijkt of u gaatjes en grote vullingen hebt. Ook kijkt de tandarts samen met de MKA-chirurg of we implantaten bij u moeten plaatsen als u een volledig kunstgebit hebt. En of uw mondholte door een mogelijke operatie zo gaat veranderen dat er implantaten geplaatst moeten worden. 

Het onderzoek kan gevoelig of pijnlijk zijn. De mondhygiëniste moet namelijk overal met een instrument onder het tandvlees. De MKA-arts wil ook vaak de tumor voelen. Ook dat is niet altijd prettig. 

Na het onderzoek

De kaakchirurg of tandarts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. En wat er vóór, tijdens en na de behandeling nodig is aan zorg voor uw mond en gebit. Soms blijkt uit het onderzoek bijvoorbeeld dat we vóór uw behandeling tanden of kiezen moeten verwijderen. Of dat er implantaten geplaatst moeten worden.

Waarom een tandheelkundig screeningsonderzoek?

Veel patiënten met hoofd-hals kanker worden bestraald. Tijdens deze behandeling is de kans groter op een ontsteking van uw mondholte of tanden en kiezen. Tijdens het onderzoek beoordelen we het risico hierop. Ook bekijken we of er iets in uw mond kan veranderen door een eventuele operatie en of we implantaten moeten plaatsen voor de bestralingsbehandeling.

Waarom een goede mondhygiëne?

Rondom de behandeling van hoofd-hals kanker is een goede hygiëne van uw mondholte en (kunst)gebit belangrijk. Want hoe beter deze hygiëne is, hoe kleiner de kans op ontstekingen tijdens een eventuele bestralingsbehandeling. Daarom wordt u rondom de behandeling begeleid door de mondhygiënist.