Radboudumc

print
Chantal Voortman, patiënt
Huishouden is voor mij topsport

Chantal Voortman (40) heeft pulmonale hypertensie. Een zeldzame ziekte waarbij de bloeddruk in de longslagader te hoog is. Ze kwam hier achter tijdens een niet voldragen zwangerschap. Haar leven lang kampte ze al met moeheid en kortademigheid.

"Een horrorervaring: in 2008 kwam ik erachter dat ik pulmonale hypertensie heb. Ik was zwanger, maar het ging helemaal mis. Twee, drie keer per dag viel ik flauw. Na 24 weken is onze dochter levenloos geboren. Ze had hartfalen en longproblemen. Na haar crematie bleef ik duizelig en flauwvallen, ik was niet stabiel te krijgen. Toen is de diagnose gesteld: ik bleek pulmonale hypertensie te hebben. Er vielen allerlei kwartjes. Jarenlang had ik allerlei klachten. Ik was altijd al snel moe, kortademig en vaak duizelig. Was het hyperventilatie? Een schildklierafwijking? We konden er tot de diagnose niet de vinger op leggen.
Ik vond het verschrikkelijk om afscheid te nemen van mijn baby. Ik ben op deze wereld gezet om kinderen te krijgen, die droom spatte uiteen. Een zwangerschap kan ik met mijn ziekte niet aan. Onze dochter had zeer waarschijnlijk ook pulmonale hypertensie. Het is een erfelijke ziekte. De troost is dat zij niet met deze ziekte hoeft te leven. Later is mijn oma ook gediagnosticeerd. Ze had haar leven lang hartklachten en bleek eveneens deze zeldzame ziekte te hebben."

Middag Intratuin

"Eenmaal in de drie maanden moet ik naar het Radboudumc. Dan worden mijn nieren, schildklier en leverfuncties bekeken. Ook krijg ik dan een looptest van zes minuten. De eerste keer liep ik 120 meter, nu ruim 400 meter. Een stuk beter, maar genezen zit er niet in. Mijn medicijnen zijn mijn motor, zorgen voor kwaliteit van leven. Als ik die niet zou nemen, was ik nu een kasplantje geweest, tot niets in staat.
Dagelijks maak ik keuzes: móet ik iets of mág ik iets. Het huishouden, eten koken, die dingen moeten, voor gezonde mensen normale dagelijkse routine. Voor mij topsport. Soms mag ik iets van mezelf: een middag naar Intratuin met mijn zus. Maar een dag erna merk ik dat ik heel erg moe ben. Toch wil ik mezelf die kleine, leuke dingen niet ontnemen."

Patiëntervaringen

Benieuwd naar meer ervaringsverhalen van patiënten? Bekijk de pagina Patiënten aan het woord.