Radboudumc

print
Aneurysma in de hersenen

Patiënten met een aneurysma in de hersenen (uitstulping in de wand van de hersenslagader) kunnen voor een behandeling terecht bij de afdeling Neurochirurgie van het Radboudumc. De meest voorkomende behandelingen bij een gescheurd aneurysma zijn een endovasculaire behandeling (met een katheter via de lies) of een operatie. In het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen (NCCN) werken Radboudumc en Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis samen. Het NCCN is koploper in Europa omdat beide behandelingen er veilig en effectief uitgevoerd worden.

Patiënttevredenheid 

Wij vroegen aan patiënten met een aneurysma in de hersenen hoe tevreden ze zijn over de kwaliteit van de zorg en dienstverlening op de verpleegafdeling Neurochirurgie van het Radboudumc. Dit deden we in de CQ-index van 2014; 13 patiënten vulden de vragenlijst in.

  • 70% van de bevraagde patiënten geeft onze zorg een 9 of 10.
  • Meer dan 85% van de patiënten zou het Radboudumc zeker aanbevelen aan familie en vrienden. 15% geeft aan dit waarschijnlijk te doen.

Totaal aantal patiënten en behandelingen

Aneurysma: aantal patiënten en behandelingen Radboudumc

In de periode 2012-2014 is het aantal behandelingen en aantal patiënten met een aneurysma in het NCCN ieder jaar gestegen. Het gaat hierbij om zowel de endovasculaire behandeling als de operatie.

Endovasculaire behandeling (coiling): complicaties en sterftecijfer

Bij coiling gaan we via een katheter in de liesslagader naar het aneurysma in de hersenen. Hierin plaatsen we vervolgens spiraaltjes van platina (coils). Deze vullen de holte van het aneurysma, waardoor het wordt afgesloten van de bloedaanvoer. Zo kan het niet meer opnieuw gaan bloeden. Deze endovasculaire behandeling is een ingrijpende operatie, waarbij complicaties kunnen optreden.

Neurochirurgie coiling: complicaties en sterftecijfer
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Minder complicaties
1,8% van de patiënten hield complicaties van voorbijgaande aard over aan de endovasculaire behandeling. Dit zijn complicaties die leiden tot een langere opnameduur en langere herstelperiode, maar die uiteindelijk wel verdwijnen. Bijvoorbeeld een infectie of bloeduitstorting. 1,1% van de patiënten had te maken met blijvende neurologische gevolgen, zoals afasie of epilepsie. 1,1% van de patiënten overleed als gevolg van de ingreep. De percentages van ernstige complicaties en sterfte in het Neurochirurgisch Centrum zijn relatief laag.

Over de meting
In de periode 2006-2013 kregen 285 patiënten met een gescheurd aneurysma een endovasculaire behandeling (coiling) in het NCCN. In bovenstaande grafiek zijn de resultaten van deze groep patiënten vergeleken met de beschikbare internationale cijfers.

Operatie (clipping): complicaties

In de periode 2006-2013 voerde het NCCN 71 operaties (clipping) uit bij patiënten met een gescheurd aneurysma. Bij deze chirurgische behandeling wordt via een luikje in de schedel een klemmetje (clip) in het aneurysma aangebracht. Deze sluit de toevoer naar de uitstulping af. Een complicatie die bij deze operatie kan optreden, is dat het aneurysma niet geheel kan worden afgesloten of dat naderhand opnieuw een aneurysma ontstaat. Dit kwam bij 7% van de patiënten voor. Dit is een uitstekende score, vergeleken met internationale cijfers, waar dit percentage varieert tussen de 5% en 30%.

Geef uw mening


Verzenden