Radboudumc

print
Klikprothese (osseointegratie) resultaten

Het Radboudumc gebruikt sinds 2009 een nieuwe prothesetechniek na een beenamputatie: de klikprothese. Het voordeel hiervan is dat mensen sneller en beter kunnen lopen. Deze prothese klikt  met een titanium pin direct vast aan het dijbeenbot. Daarna vergroeit het bot met het titanium. Dat is een groot verschil met de kokerprothese die los om de stomp zit. Inmiddels hebben 66 patiënten een klikprothese. Op deze pagina staan de resultaten.

Mensen lopen sneller met een klikprothese

Met een klikprothese lopen mensen gemiddeld 458 meter. Met een kokerprothese lopen ze veel minder ver: 367 meter. Dit blijkt uit de looptest. Daarin meten we hoe ver mensen lopen in 6 minuten. Dat hebben we gedaan bij 15 patiënten die al jaren een kokerprothese hadden. Allereerst toen ze nog hun kokerprothese droegen, vervolgens op het moment dat ze 1 jaar een klikprothese hadden. De reden van dit goede resultaat is dat het lopen minder energie kost. De prothese zit namelijk direct vast aan het skelet. Dit zorgt voor meer stabiliteit. Mensen geven daarnaast aan dat ze minder last hebben van hun rug.

klikprothese looptijd
 
Resultaten van de looptest: hoe ver lopen mensen in 6 minuten?

De draagtijd van de prothese neemt enorm toe

Mensen dragen een klikprothese gemiddeld 100,6 uren per week en een kokerprothese gemiddeld 54,9 uren. De draagtijd met een klikprothese verdubbelt dus bijna. Dit hebben we gemeten bij 22 patiënten. Allereerst toen ze nog hun kokerprothese droegen, vervolgens op het moment dat ze 1 jaar een klikprothese hadden. De draagtijd neemt toe, omdat de klikprothese comfortabeler is dan een kokerprothese. Patiënten geven aan dat ze het gevoel hebben hun eigen been weer terug te hebben. Daarnaast gaat hun kleding niet meer kapot door de koker en hebben ze geen last van transpiratie rondom de stomp in de zomer. 

Kliktprothese draagtijd
 
De draagtijd: hoeveel uren per week dragen mensen hun prothese?

Heroperaties komen minder voor

Een patiënt wordt eerst geopereerd voordat we een klikprothese kunnen plaatsen. Dat gaat in twee stappen. Tijdens de eerste operatie plaatsen we de pin. Tijdens de tweede operatie maken we een opening (stoma) in de stomp. Soms is daarna een heroperatie aan het stoma nodig om irritaties en infecties te voorkomen.

Deze heroperaties binnen twee jaar komen steeds minder voor. Er is een afname van 37% in de jaren 2009 – 2011 naar 12% in 2013 -2014. De reden is dat we vanaf 2013 een operatietechniek gebruiken waarbij we al tijdens de eerste operatie de overtollige huid en het onderhuidse vet verwijderen. Dit betekent dat er daarna minder heroperaties nodig zijn om deze weke delen aan te passen.

Klikprothese heroperatie 

 
Percentage heroperaties binnen twee jaar na de eerste operatie. In het jaar 2012 zijn er geen klikprotheses geplaatst. Dit had te maken met de invoering van een nieuw financieringssysteem voor de zorg, waarbij het in dat jaar onduidelijk was of de klikprothese werd vergoed.

 

Direct naar