Radboudumc

print
Schildklierkanker

Schildklierkanker, ofwel schildkliercarcinoom, is een kwaadaardig gezwel (tumor) in de schildklier. Schildklierkanker is een zeldzame aandoening: per jaar wordt de ziekte in Nederland bij ongeveer 320 patiënten vastgesteld. De ziekte komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Hier vindt u de ervaringen van patiënten met schildklierkanker die in het Radboudumc zijn behandeld, de overlevingscijfers, welk stadium van schildklierkanker zij hadden en welk type behandeling zij kregen. We raden u aan om deze informatie te bespreken met uw (huis)arts. Klik op een grafiek om de vergroting te bekijken.

Hieronder staan alleen resultaten van onze patiënten die in de NKR geregistreerd zijn. Radboudumc behandelt dus meer patiënten, lees de uitleg.

Overleving schildklierkanker na 1-5 jaar

Grafiek met overleving schildklierkanker Radboudumc Nijmegen
In de grafiek staat de absolute overleving. Het is belangrijk te beseffen dat niet alle patiënten die overlijden, aan kanker overlijden.
Meer over overleving schildklierkanker

Welk stadium schildklierkanker hebben onze patiënten?

grafiek met stadium schildklierkanker Radboudumc Nijmegen
Meer over het stadium van schildklierkanker

Welke behandeling voor schildklierkanker krijgen patiënten?

Afhankelijk van het stadium van de schildklierkanker en de gezondheid van de patiënt, bestaat de behandeling uit (een combinatie van) een operatie, behandeling met radioactief jodium, chemotherapie, doelgerichte therapie met tyrosinekinase remmers en/of bestraling (radiotherapie).

Meer over de behandeling van schildklierkanker

Toelichting

  • De grafieken betreffen de patiënten bij wie de diagnose is gesteld (en die eventueel zijn behandeld) in het Radboudumc (grafiek wordt getoond bij 20 of meer patiënten).
  • De grafieken betreffen de patiënten die zijn behandeld (en eventueel gediagnosticeerd) in het Radboudumc, exclusief de patiënten uit andere ziekenhuizen die alleen zijn doorverwezen voor radiotherapie.
  • Alle grafieken geven alleen patiënten weer die een nieuwe diagnose kanker hebben gekregen in het Radboudumc of elders en die hun eerste behandeling in het Radboudumc kregen. Er komen naar het Radboudumc ook veel patiënten in een latere fase van hun ziekte, voor een tweede of nog verdere behandeling. Deze groep patiënten komt niet voor in de gegevens.

Geef uw mening


Verzenden

Algemene gegevens

Over schildklierkanker kunt u ook de algemene gegevens bekijken.