Radboudumc

print
Voortplantingsgeneeskunde resultaten

De afdeling Voortplantingsgeneeskunde (VPG) van het Radboudumc voert alle momenteel gangbare vruchtbaarheidsbehandelingen uit, waaronder IVF en ICSI . Wij hebben voor de afgelopen zes jaar de resultaten van onze behandelingen op een rijtje gezet en vergeleken met het gemiddelde resultaat van alle Nederlandse ziekenhuizen die ook deze behandelingen aanbieden.

Radboudumc beter dan landelijk gemiddelde

Onze resultaten liggen in het algemeen  wat hoger dan het landelijk gemiddelde. Vooral in de afgelopen twee jaren (2014 en 2015) hebben we het beter gedaan dan gemiddeld.Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

In de afbeeldingen is de kans weergegeven dat u na één doorlopen IVF (eerste figuur) of ICSI behandeling (tweede figuur) zwanger wordt en daadwerkelijk bevalt van een baby. Een behandeling start zodra u begint met spuiten van hormonen, en eindigt met de terugplaatsing van een embryo. De meeste zorgverzekeraars vergoeden drie behandelcycli.

Kans op zwangerschap na terugplaatsing van een ingevroren embryo

In ongeveer 30% van de behandelingen ontstaan er méér embryo’s van goede kwaliteit dan er kunnen worden teruggeplaatst. Deze embryo’s kunnen worden ingevroren, en in een later stadium weer bij u worden teruggeplaatst. Zoals te zien is in de derde figuur, is de kans op een kindje na terugplaatsing van een ingevroren embryo wat lager dan na terugplaatsing van een “vers” (d.w.z. niet ingevroren) embryo.Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Na de uitstekende resultaten in 2010, zagen we dat onze resultaten met ingevroren embryo’s in de loop der jaren steeds wat minder werden. De oorzaak van deze afname is moeilijk aan te wijzen. Na de introductie van een nieuwe manier van het invriezen van embryo’s in 2015 zien we gelukkig dat onze resultaten weer een stuk beter zijn geworden. We verwachten dat deze verbetering zich in 2016 verder zal voortzetten.

Leeftijd vrouw

De leeftijd van de vrouw bij de start van een behandeling speelt een belangrijke rol bij de kans op een doorgaande zwangerschap na IVF of ICSI.

leeftijd vrouw

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is, neemt de kans om na een IVF of ICSI behandeling een kindje te krijgen na het 35e levensjaar enigzins af. Dit neemt niet weg dat ook vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar nog een goede kans hebben om zwanger te worden en een kindje te krijgen. Een IVF of ICSI behandeling wordt in het Radboudumc tot 42 jaar uitgevoerd (voltooid 41e levensjaar).

Onvruchtbaarheid man

Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde is gespecialiseerd in het behandelen van paren waarvan de man onvruchtbaar is. Wanneer er in de zaadlozing geen zaadcellen aanwezig zijn, kan er geprobeerd worden om via een kleine chirurgische ingreep zaadcellen te verkrijgen uit de bijbal (PESA behandeling) of uit de teelbal (TESE behandeling).

Het Radboudumc heeft inmiddels een zeer ruime ervaring met beide behandelmethodes. Uit onderstaande grafiek blijkt dat de kans op een doorgaande zwangerschap na een PESA of een TESE behandeling bijna net zo groot is als na een normale ICSI behandeling waarbij zaadcellen uit de zaadlozing worden gebruikt. De resultaten na een behandeling met PESA zaad zijn zelfs beter dan na een gewone ICSI. Er bestaat geen wachtlijst voor een PESA of een TESE behandeling.

Resultaten IVF en ICSI na TESA en PESA

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Geef uw mening


Verzenden