Patiëntenzorg Aandoeningen Auto-immuunziektes

Wat zijn auto-immuunziektes?

Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-imuumziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen cellen iets verkeerd gaat.

lees meer

Wat zijn auto-immuunziektes?

Uw immuunsysteem bestaat uit een grote groep verschillende cellen en eiwitten. Deze cellen en eiwitten ruimen infecties op en ruimen overbodige celresten op. Een goed werkend immuunsysteem moet dus infecties en overbodige celresten kunnen herkennen. Als uw immuunsysteem infecties opruimt, krijgt u ontstekingsverschijnselen zoals koorts, zwellingen, roodheid, pijn of een grieperig gevoel. Het opruimen van lichaamseigen celresten die overbodig geworden zijn, gebeurt iedere dag. Daar merkt u meestal niets van. 

Wat zijn auto-immuunziektes?

Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam. Hierdoor beschadigt het orgaan waarin deze cellen voorkomen. Bij een andere vorm van auto-immuunziektes ontstaan er ontstekingsreacties bij het opruimen van overbodige cellen.

Een auto-imuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerds gaat.

Klachten

Veel auto-imuunziektes veroorzaken schade aan verschillende organen zoals de lever, de nier of de longen. Ook kunnen er beschadigingen ontstaan aan uw gewrichten, huid of zenuwen. Voorbeelden van auto-immuunziektes zijn:


Kinder­infectieziekten en immunologie

Wij onderzoeken en behandelen kinderen met infectieziekten en afweerstoornissen (immuundeficiënties). lees meer

Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04

Behandeling wat kunnen we doen?

In veel gevallen worden patiënten met een auto-immuunziekte behandeld door de specialist op het gebied van het orgaan of de ziekte waarin de ziekte zich uit. lees meer

Behandeling wat kunnen we doen?

In veel gevallen worden patiënten met een auto-imuunziekte behandeld door de specialist op gebied van het orgaan of de ziekte waarin de ziekte zich uit. Bijvoorbeeld een reumatoloog, dermatoloog, nefroloog, maag-darm-lever arts, longarts, hematoloog of neuroloog.

De internist

Als uw auto-immuunziekte niet behandeld kan worden door een van deze specialisten, bijvoorbeeld omdat u zeer diverse klachten heeft, dan komt u terecht bij een internist van de afdeling Interne Geneeskunde. Deze arts luistert goed naar uw klachten, bekijkt de onderzoeken die al gedaan zijn en doet zelf aanvullende onderzoeken om een goede diagnose te stellen en een behandeling te starten.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u klachten die lijken op een auto-immuunziekte, maar waarvoor nog geen diagnose of goede behandeling is gevonden? Overleg dan met uw huisarts of behandelend specialist over een verwijzing naar de polikliniek Interne Geneeskunde.
 

Vaccineren


Vaccineren voor start afweer­onderdrukkende medicijnen

Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties mogen niet toegediend worden. lees meer

Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. lees meer

Laboratorium voor Medische Immunologie

Medische Immunologie verricht diagnostiek voor patiënten met een immunologisch of transfusiegerelateerd probleem.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet