Radboudumc

print
Borstkanker

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Een andere benaming voor borstkanker is mammacarcinoom. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 14.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. De meeste vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt zijn tussen de 50 en 75 jaar.

Ook mannen kunnen in een zeldzaam geval borstkanker krijgen: de ziekte wordt per jaar bij ongeveer 100 mannen in Nederland vastgesteld.

Hoe ontstaat borstkanker?

Borstkanker kan op elke plek in de borst ontstaan. Bij de meeste vrouwen ontstaat borstkanker in de melkbuisjes van de borst. Dit wordt een ductaalcarcinoom genoemd. Bij sommige vrouwen ontstaat borstkanker in de melkkliertjes. Dit heet een lobulair carcinoom.  Een combinatie van beide soorten is ook mogelijk.

 

A. steunweefsel
B. rib
C. melkklier
D. borstspier
E. melkgang
F. tepel

Bij sommige vrouwen is sprake afwijkende cellen in de borst waaruit zich borstkanker kán ontwikkelen. Er is dan sprake van een voorstadium van borstkanker. Dit voorstadium wordt carcinoma in situ of DCIS genoemd. Op welke termijn DCIS zich zou kunnen ontwikkelen tot borstkanker is niet bekend. DCIS is maar zelden voelbaar. Vaak wordt de afwijking opgespoord via een röntgenfoto van de borst (mammografie), bijvoorbeeld bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Het verschil tussen DCIS en borstkanker is dat borstkanker in de omringende weefsels ingroeit en kan uitzaaien. Uitzaaien wil zeggen dat kankercellen losraken en zich via bloedvaten en/of lymfevaten door het lichaam verspreiden. DCIS groeit niet in de omringende weefsels in en kan ook niet uitzaaien.

Wat veroorzaakt borstkanker?

Er is niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak voor borstkanker. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op het ontstaan van borstkanker bij een vrouw kunnen vergroten. Dit zijn:

 • Leeftijd: de kans op borstkanker neemt toe naarmate een vrouw ouder wordt.
 • Een langdurige blootstelling aan vrouwelijke geslachtshormonen, met name oestrogenen.
 • Een levensstijl met overmatig alcoholgebruik en weinig beweging.
 • Overgewicht na de overgang.
 • Een eerder kwaadaardig en in zeldzame gevallen goedaardig gezwel in de borst.
 • Een eerdere behandeling met radiotherapie (bestraling) in het borstgebied.
 • Een erfelijke aanleg.

Symptomen van borstkanker

Deze veranderingen in de borst kúnnen wijzen op borstkanker:

 • een knobbeltje in de borst of onder de oksel,
 • intrekkingen (kuiltjes) of plooien in de huid van de borst,
 • vlekkerige, rode huiduitslag op de borst,
 • veranderingen aan de tepel: schilfering, verdikking, afscheiding van bloed of ander vocht, intrekking van de tepel.

Bij een of meer van deze verschijnselen kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Uw huisarts kan u via de mammalijn naar onze Mammapolikliniek doorverwijzen.

Bevolkingsonderzoek Borstkanker

Om de kans op een vroege ontdekking van borstkanker te vergroten, krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar in Nederland elke twee jaar een uitnodiging voor deelname aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Wanneer borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, neemt de kans op genezing toe. Tijdens het onderzoek worden er röntgenfoto’s van beide borsten (een mammografie) gemaakt. Via uw huisarts krijgt u de uitslag van dit onderzoek. Wanneer er op de röntgenfoto’s een afwijking is te zien, zal uw huisarts u doorverwijzen naar de Mammapolikliniek voor verder onderzoek.

Meer informatie over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker kunt u vinden op de site van het RIVM.
  

Een afwijking in de borst, en nu?

Als u klachten heeft die kunnen wijzen op borstkanker, of als tijdens het Bevolkingsonderzoek Borstkanker een afwijking in uw borst is gevonden, kan de huisarts u doorverwijzen naar de Mammapolikliniek van het Radboudumc. Hier kunt u meestal binnen drie dagen terecht. Het ‘mammateam’ is gespecialiseerd in het onderzoek van borstafwijkingen en de behandeling daarvan.

Sneldiagnostiek
We willen u graag zo snel mogelijk duidelijkheid geven over uw klachten. Daarom proberen we alle onderzoeken die nodig zijn, op één ochtend te laten plaatsvinden (sneldiagnostiek). Dezelfde dag bespreekt de verpleegkundig specialist met u de uitslag van de onderzoeken en het eventuele behandelplan. Soms is voor de definitieve diagnose aanvullend onderzoek nodig op één van de dagen erna. Dit is met name zo wanneer er bij u tijdens het Bevolkingsonderzoek Borstkanker zogenaamde microcalcificaties (kalkspatjes) zijn gevonden. In dat geval is het helaas niet mogelijk u dezelfde dag nog de uitslag te geven.

Meer informatie over sneldiagnostiek op de pagina van de Mammapolikliniek

TIP

Bereid uw afspraken in het ziekenhuis voor met de checklists van b-bewust.nlRadboudumc Centrum voor Oncologie

 

Bekijk onze resultaten en patiëntervaringen

 

 Contact

 
Maak kennis met alle medewerkers van
het multidisciplinaire mammateam
 
Bel de mammalijn:
T (024) 361 38 08 
8.00-17.00 uur

Bezoek de mammapoli:
volg route 725