Radboudumc

print
Carpaletunnelsyndroom

Het carpaletunnelsyndroom is een beknelling van één van de zenuwen naar de hand (de nervus medianus) in de carpale tunnel. De zenuw loopt langs de binnenzijde van de pols naar de hand via een tunnel van botstructuren en een peesplaat. De zenuw zorgt voor de knijpkracht in de hand en voor het gevoel in de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger.

Symptomen

Bij het carpaletunnelsyndroom is de tunnel vernauwd, waardoor de zenuw in de knel komt. Dit veroorzaakt tintelingen aan de binnenzijde van de hand, de duim, de wijsvinger, de middelvinger en soms een deel van de ringvinger. Vooral ’s nachts kunnen deze klachten erg hinderlijk zijn en u uit de slaap houden. Soms straalt de pijn ook uit naar de bovenarm of schouder. Als de beknelling al langer bestaat kan krachtsverlies van de hand optreden.

Ontstaan

De klacht kan zowel aan één hand als aan beide handen voorkomen. Waarom de beknelling ontstaat is nog niet duidelijk. Het carpaletunnelsyndroom komt vaak voor, een derde van de bevolking krijgt er ooit last van. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en vaker bij patiënten die suikerziekte, reuma of een schildklieraandoening hebben.

Meer informatie over het carpaletunnelsyndroom leest u op de website van het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen.


Neurologen

Drs. J. Fermont
Dr. N. van Alfen