Radboudumc

print
Darmkanker

Darmen  Darmkanker is kwaadaardig gezwel in de dunne darm, dikke darm of endeldarm (rectum). Meestal ontstaat het gezwel in het laatste stuk van de dikke darm: de endeldarm (rectum) en het s-vormige gedeelte daarvoor (het sigmoïd). Tumoren in het eerste deel van de dikke darm zijn zeldzamer.   

Klachten darmkanker

De volgende klachten kunnen wijzen op darmkanker:

  • Bloed in uw ontlasting, soms met slijm. Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
  • Verandering van de stoelgang. U moet vaker of juist minder vaak dan u gewend bent. U kunt ook de ene dag last hebben van verstopping en de andere dag van diarree. Verstopping kan komen doordat de tumor uw ontlasting deels tegenhoudt. Uw ontlasting heeft hierdoor soms de vorm van een potlood (potloodontlasting).
  • Loze aandrang. U hebt aandrang tot ontlasting, maar er komt niets.
  • Bloedarmoede door het bloedverlies in uw darm. Hierdoor kunt u zich moe voelen of licht in uw hoofd.
  • Gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak.
  • Buikpijn of een gevoelige plek in uw buik.

Bij één of meer van deze verschijnselen kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Uw huisarts verwijst u naar de polikliniek van de afdeling Algemene Interne Geneeskunde.

Informatiefolder

  Radboudumc Centrum voor Oncologie

Resultaten en patiëntervaringen

Contact

Colocareteam
Maak kennis met het multidisciplinaire colocareteam
Bel voor een afspraak:
(024) 361 65 01
Bezoek de polikliniek: 
route 433 (post geel/groen)

Familiecheck
Hoe vaak en op welke leeftijd darmkanker voorkomt in één familie, zegt iets over de erfelijkheid ervan. Veel mensen weten niet of erfelijke darmkanker in hun familie voorkomt. Daarom heeft het Radboudumc een eenvoudig hulpmiddel bedacht. Samen met de Maag Lever Darm Stichting brengen we dat hulpmiddel onder de aandacht op www.familiecheck.nl. Bekijk in 3 stappen of in uw familie mogelijk sprake is van erfelijke darmkanker.