Radboudumc

print
Luchtpijp: goedaardige aandoeningen

Benigne aandoeningen luchtpijp

Verschillende soorten goedaardige aandoeningen kunnen leiden tot een vernauwing in de luchtweg. Littekenvorming kan leiden tot een ernstige vernauwing van de luchtweg. In eerste instantie gaat dit met weinig klachten gepaard, maar bij het voortduren van de vernauwing ontstaat kortademigheid en een stridor (hoorbare inademing). Een litteken kan bestaan uit een eenvoudige vernauwing: een dun litteken (tracheaweb), of een gecompliceerd litteken waarbij over een langer traject sprake is van vernauwingen aan de luchtpijp.

Littekenvorming na intubatie (na plaatsing van een beademingbuis) of een tracheacanule

Een litteken dat ontstaat nadat een beademingsbuis is geplaatst, noemen we een postintubatie trachestenose (PITS).

Littekenvorming bij een systeemziekte zoals de ziekte van Wegener

De ziekte van Wegener is een zeldzame auto-immuumziekte en heet formeel Wegener’s Granulomatosis (WG). De oorzaak van de ziekte is onbekend. Het is een vorm van systeemvasculitis. Dit betekent dat in het lichaam op meerdere plaatsen ontstekingen kunnen ontstaan. Op de plaats van de ontsteking kunnen bloedvaatjes en weefsel afsterven (necrose). De ontstekingscellen (granulomen) kunnen zich ophopen in de neus en longen. Meer informatie: Friedrich Wegener Stichting.

Littekenvorming zonder duidelijke oorzaak (idiopathisch)

Bij een deel van de patiënten stellen we een litteken vast zonder dat een onderliggende oorzaak is vast te stellen. Dit noemen we een idiopathische tracheastenose.

Vergrote schildklier (struma) met druk op de luchtpijp

Door een vergrote schildklier (struma) kan druk ontstaan op de luchtpijp. Dit kan leiden tot vernauwing van de luchtpijp. Dit proces ontstaat vaak langzaam. Jarenlange druk op de luchtpijp kan invloed hebben op de stevigheid van het kraakbeen in de luchtpijp (de trachearingen). Bij het verwijderen van een struma, functioneert soms de luchtpijp aanvankelijk niet goed. Doordat de stevigheid van de kraakbeenringen is verminderd, kan de luchtweg samenvallen bij de uitademing. Dit noemen we een tracheamalacie.

Tracheamalacie

Een tracheamalacie ontstaat door een aandoening waarbij de stevigheid van de luchtpijp is afgenomen, waardoor tijdens de uitademing de luchtpijp samenvalt. Er zijn verschillende aandoeningen waardoor de stevigheid van het kraakbeen afneemt, zoals polychondritis (kraakbeenziekte) of een struma.