Radboudumc

print
Gordelroos

Gordelroos (herpes zoster) is een infectie veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Hierbij krijgt u pijnlijke blaasjes op delen van uw huid aan één kant van uw lichaam. Gordelroos begint vaak met pijn en soms met koorts. Na een paar dagen verschijnen de pijnlijke blaasjes op de pijnplek. De meeste pijn hebt u als de gordelroos in uw gezicht ontstaat. Heel soms kunt u dan last krijgen van verlamming van uw aangezichtsspieren. Bij gordelroos van het oog, krijgt u soms een hoornvliesbeschadiging.

Gordelroos vooral op latere leeftijd

Gordelroos komt vooral voor bij mensen boven de vijftig jaar. Het waterpokkenvirus dat tijdens uw jeugd waterpokken veroorzaakte, blijft in het lichaam achter en steekt de kop weer op. Vaak komt dit doordat uw weerstand (tijdelijk) verminderd is.

Niet ernstig, wel pijnlijk

Gordelroos is meestal niet ernstig, maar kan pijnlijk zijn. De blaasjes op uw huid genezen binnen enkele dagen tot weken. Sommige mensen houden langdurig pijn in het aangedane gebied.

  • Behandeling van gordelroos is meestal niet nodig. Alleen als u veel pijn hebt, gordelroos van het oog of in het gezicht, of bij een verminderde afweer, hebt u medicijnen (virusremmers) nodig. Het liefst zo vroeg mogelijk na de diagnose. Deze virusremmers (aciclovir, valaciclovir, farmciclovir) remmen de vermenigvuldiging van het waterpokkenvirus. U krijgt ze in tabletvorm of via een infuus. De medicijnen hebben weinig bijwerkingen.