Radboudumc

print
Groeihormoondeficiëntie

Groeihormoondeficiëntie is een tekort aan groeihormoon. Groeihormoon wordt aangemaakt door de hypofyse (klier in het hoofd), onder invloed van de hypothalamus (onderdeel van de hersenen). Groeihormoon zorgt onder meer voor onderhoud van uw spieren en botten, draagt bij aan de waterhuishouding in uw lichaam en bevordert een juiste vetverdeling. Als u een groeihormoontekort hebt, kunt u dan ook last hebben van spierzwakte, osteoporose (botontkalking) en toename van vetweefsel rond de buik.

Oorzaken van groeihormoontekort

Meestal is een tumor in de hypofyse of hypothalamus de oorzaak van een groeihormoontekort. Ook een hypofyseoperatie of bestraling kan leiden tot een groeihormoontekort. Daarnaast zijn er andere ziektes van de hypofyse die groeihormoondeficiëntie  veroorzaken: sarcoïdose (ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels), tuberculose of uitzaaiing van een kanker.

Vaststellen van groeihormoontekort

Met een meting van het groeihormoongehalte in uw bloed kunnen we een groeihormoontekort niet goed vaststellen: de concentratie groeihormoon schommelt namelijk te sterk over de dag. In plaats daarvan meten we IGF1 (insulin like growth factor 1). Dit eiwit wordt voornamelijk in de lever gemaakt, onder invloed van groeihormoon. Een laag IGF1 kan wijzen op groeihormoontekort. Om het zeker te weten, voeren we een stimulatietest uit: de insulinetolerantietest of de Arginine/GHRH-test.