Radboudumc

print
Infectieziektes

Infectieziektes worden veroorzaakt door micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten of afwijkende eiwitten (prionen). Er bestaan heel veel verschillende soorten micro-organismen, Slechts enkele veroorzaken ziektes. De ziekteverwekkende micro-organismen hebben eigenschappen die u kunnen beschadigen. Uw afweersysteem heeft dan niet het juiste reactievermogen.

Als u een afweerstoornis hebt, bent u vaak ook gevoeliger voor bepaalde micro-organismen. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren bijdragen aan de vatbaarheid voor een infectie. Bijvoorbeeld door besmet voedsel, inademing van besmette lucht, insectensteken of direct contact van mens tot mens.

Klachten

Koorts en onwel voelen zijn vaak tekenen van een infectieziekte. Maar ook klachten als hoest bij een longontsteking of pijn bij het plassen bij een blaasontsteking kunnen voorkomen. Dit is afhankelijk van het orgaan dat aangedaan is. 

Geneesmiddel afgestemd op micro-organisme

Het is belangrijk de juiste diagnose te stellen, omdat de behandeling van de verschillende micro-organismen anders is. In het laboratorium kunnen we vaak de veroorzaker van een infectieziekte identificeren. Bacteriën behandelen we met antibiotica. Daarbij houden we rekening met antibiotica-resistentie en gevoeligheid voor antibiotica. Voor de behandeling van schimmels, virussen en parasieten hebben we andere middelen. Dankzij deze middelen kunnen we infectieziektes tegenwoordig vaak succesvol behandelen. 

  • De behandeling is afhankelijk van de diagnose. Op de polikliniek Interne Geneeskunde/Infectieziekten van het Radboudumc hebben we veel ervaring in de behandeling van alle soorten infectieziektes.

  • Een team van twaalf internist-infectiologen is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van infectieziektes. Ook werken er gespecialiseerde onderzoekers en assistenten in opleiding tot internist-infectioloog. Onderzoek naar virusziektes  wordt verricht binnen het Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity (N4i).