Radboudumc

print
Infertiliteit bij mannen

Bij ongeveer 30% van de paren waarbij een zwangerschap uitblijft, ligt de oorzaak bij de mannelijke partner. Bij mannen is er vrijwel nooit sprake van algehele onvruchtbaarheid (infertiliteit), maar van verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit). Daarbij is de kwaliteit van het sperma niet optimaal. We kunnen met verschillende onderzoeken vaststellen of het bevruchtend vermogen van het sperma lager is dan normaal.

Pesa

Bij Pesa (Percutane Epidydimale Sperma Aspiratie) zuigen we met een dunne naald zaadcellen uit de bijbal. Deze ingreep voeren we uit als we geen zaadcellen in het sperma aantreffen. Bij de behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving. We bestrijken de balzak met jodium en prikken met een dunne naald in de bijbal (punctie). Bij de ingreep is een analist aanwezig, die ter plaatse het verkregen materiaal bekijkt onder een microscoop. Als we zaadcellen aantreffen,  zorgt de analist voor de opslag hiervan. De behandeling duurt ongeveer drie kwartier.

Tese behandeling

We doen een Tese behandeling (Testiculaire Sperma Extractie) als er geen of onvoldoende zaadcellen in het sperma zijn aangetroffen. Soms is Tese een vervolg op een Pesa behandeling. Bij Tese nemen we weefsel (biopt) weg uit de teelbal. Een analist onderzoekt dit weefsel op zaadcellen. Tese is een chirurgische ingreep waarbij we de balzak en teelbal openen. De behandeling voeren we uit op de grootste van uw beide teelballen.