Radboudumc

print
Leverkanker

Bij leverkanker zit er een kwaadaardige tumor in de lever. Het is een ernstige ziekte die vaak moeilijk te behandelen is. De behandeling bestaat meestal uit een operatie. Hoe vroeger de ziekte ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing.

Leverkanker komt weinig voor. In Nederland krijgen ongeveer 275 mensen per jaar deze ziekte, meer mannen dan vrouwen. De meeste mensen met leverkanker zijn tussen de 60 en 75 jaar oud.

De belangrijkste oorzaak is een infectie met hepatitis (B en C). Daarnaast hebben mensen die heel veel alcohol drinken en daardoor een levercirrose hebben een grote kans dat zij leverkanker krijgen.

De medische naam voor leverkanker is hepatocellulair carcinoom (HCC).

Wat merkt u van leverkanker?

Leverkanker geeft soms duidelijke verschijnselen. Het duurt vaak wel lang voordat de klachten ontstaan.
U kunt de volgende verschijnselen krijgen:

 • pijn in de bovenbuik;
 • een opgezwollen buik;
 • geelzucht;
 • minder honger;
 • vermagering;
 • vermoeidheid;
 • koorts.

De lever kan groter worden (hepatomegalie) en werkt vaak niet meer goed.

Bij veel mensen met leverkanker werkte de lever al een tijd niet goed door levercirrose. Zij hadden daardoor vaak al last van vermoeidheid, minder eetlust en vermagering.

 • Bij leverkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Sommige behandelingen zijn bedoeld om de ziekte te genezen (curatieve behandeling). Dit kan alleen als de leverkanker vroeg is ontdekt. Belangrijk is ook dat de lever nog goed werkt.

  Als de tumor vroeg is ontdekt en de lever nog goed werkt, dan is een operatie de beste behandeling. De arts snijdt de tumor weg, samen met een deel van de lever. Deze behandeling is moeilijk als u levercirrose hebt. Bij levercirrose werkt de lever al niet meer goed. Het is dan niet goed mogelijk om een deel van de lever weg te halen.
   
  Kleine tumoren behandelt de arts soms met warmte (lasertherapie), kou (cryotherapie) of met een alcoholinjectie.

  Soms is het nodig om de hele lever weg te laten halen. Dan is een levertransplantatie nodig. U krijgt een nieuwe lever van een donor. Een levertransplantatie kan alleen als u geen uitzaaiingen hebt.

  Misschien is de tumor bij u pas laat ontdekt. Waarschijnlijk kunt u dan niet meer genezen. Uw arts zorgt er dan voor dat u zich zo prettig mogelijk blijft voelen. Dit heet een palliatieve behandeling. U krijgt bijvoorbeeld pijnbestrijding. De vooruitzichten zijn dan niet goed. Uw arts vertelt u wat u kunt verwachten.