Radboudumc

print
MRSA

De MRSA is een bacterie die resistent is voor veel soorten antibiotica. Resistent betekent dat de bacterie door deze antibiotica niet wordt gedood. MRSA is een afkorting voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus.

Klachten

Mensen die de MRSA-bacterie bij zich dragen, worden daar lang niet altijd ziek van. Meestal verdwijnt de bacterie vanzelf na een paar weken of maanden. Soms geeft de bacterie wel klachten, zoals een steenpuist of krentenbaard bij kinderen. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de MRSA ernstige ontstekingen veroorzaken, bijvoorbeeld in de longen, het bloed of de botten.

Ziekenhuisbacteriën

MRSA's worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. Ze komen namelijk vooral voor in ziekenhuizen. Dat komt doordat er in ziekenhuizen veel contact is tussen mensen en patiënten die vaak een verminderde weerstand hebben. Bovendien hebben veel patiënten antibiotica nodig. In Nederland komt de bacterie ook voor bij varkenshouders. Dat komt waarschijnlijk door het grote gebruik van antibiotica bij varkens.

In Nederlandse ziekenhuizen liggen patiënten met MRSA apart. De kans op besmetting is hierdoor kleiner dan in veel buitenlandse ziekenhuizen.

  • Na onderzoek in een laboratorium (bijvoorbeeld van slijm) weet de arts of de patiënt de MRSA bij zich draagt.

  • De behandeling bestaat vooral uit het desinfecteren van de besmette plekken, zoals de neus, de huid of de bilnaad. Dat kan met speciale zeep en zalf. Bent u ziek door de bacterie, dan zoekt de arts uit welke antibiotica zij u het beste kan geven.

Patiëntenfolder