Radboudumc

print
Maagkanker

Er bestaan verschillende soorten tumoren van de maag. Het zogenoemde adenocarcinoom komt het vaakst voor (adeno betekent dat er een klier bij betrokken is en carcinoom betekent gezwel). Met de term maagkanker bedoelt men meestal dit type kanker. Een adenocarcinoom ontstaat in het slijmvlies van de maag.

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 2.000 mensen maagkanker vastgesteld. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Het merendeel van de patiënten is ouder dan zestig jaar.

Maagkanker is, net als alle andere vormen van kanker, niet besmettelijk. Bij maagkanker krijgt u een operatie. De chirurg haalt een deel van de maag weg of de hele maag.  

Verschijnselen van maagkanker

Maagkanker geeft in het begin nauwelijks symptomen. Naarmate de tumor groter wordt kunt u echter klachten krijgen, zoals:

  • slechte eetlust en vermagering;
  • bloedarmoede (door bloedverlies uit de maag) met vermoeidheid en duizeligheid;
  • pijn in de maagstreek, een vol gevoel in de bovenbuik en misselijkheid;
  • 'passageklachten': het gevoel dat het eten blijft steken.

Ook zwarte ontlasting kan een gevolg zijn van maagkanker, maar is vaker het gevolg van een andere maagaandoening. Zwarte ontlasting duidt namelijk op bloedverlies vanuit de slokdarm, maag of dunne darm. Tenzij u ijzerpillen slikt: ook die kunnen de ontlasting zwart kleuren. Het merendeel van de genoemde verschijnselen komt ook voor bij andere, vaak goedaardige aandoeningen. Toch is het belangrijk dat u zich laat onderzoeken door uw huisarts als bovenstaande klachten langer dan drie tot vier weken duren. Is uw ontlasting zwart zonder dat u ijzerpillen gebruikt, dan is het verstandig direct de huisarts te raadplegen.

Radboudumc Centrum voor Oncologie