Radboudumc

print
Malaria

Malaria ('mala aira' betekent letterlijk slechte lucht) is een infectieziekte die in grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een besmetting met de parasiet Plasmodium.

Voor de mens bestaan er vier soorten waarvan Plasmodium falciparum (malaria tropica) de meest gevaarlijke en dodelijke is. Na de steek van een anopheles mug kan de parasiet in het lichaam komen. Op malaria.nl kunt u zien hoe de malariaparasiet zich in het lichaam ontwikkelt.

Na bemetting nestelt de parasiet zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen. Zeven tot tien dagen na de besmetting ontstaan er symptomen die op griep lijken. Als de patient op dat moment niet behandeld wordt met anti-malaria middelen kan de koorts ernstiger worden. Dit gaat gepaard met koude rillingen, zweten, spierpijn en hoofdpijn.

Malaria tropica kan overgaan in een levensbedreigend ziektebeeld met bloedarmoede, coma, epilepsie en uitval van organen zoals lever en milt. Deze verschijnselen kunnen leiden tot een dodelijke afloop, vooral bij patiënten die niet immuun zijn en niet behandeld worden met anti-malaria middelen. Dit kunnen bijvoorbeeld jonge kinderen in de tropen zijn of toeristen. 

Sommige vormen van malaria kunnen in slapende toestand in de lever overleven en jaren na terugkomst uit de tropen opnieuw klachten veroorzaken.

Belangrijk is om malaria te voorkomen als u op reis gaat. Wanneer u een bijkomende ziekte hebt, is het aan te raden  gespecialiseerd advies in te winnen. Op de polikliniek Infectiezieken van Interne Geneeskunde is deze gespecialiseerde kennis aanwezig.