Radboudumc

print
Melanoom

Melanoom betekent letterlijk zwart gezwel. Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen in de huid, de melanocyten. Meestal zat er op die plaats al een moedervlek. Maar soms ontstaat een melanoom ook uit pigmentcellen in een volstrekt gave huid. Een melanoom groeit door in de diepere lagen van de huid.

Plaatsen waar melanomen voorkomen

Melanomen kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen:

  • Overal in de huid. Bij vrouwen komen melanomen iets vaker voor op de romp en de benen, bij mannen op de romp en in het hoofd-halsgebied. Ook op andere plaatsen kan een melanoom voorkomen. Bijvoorbeeld op de hoofdhuid, handpalmen of voetzolen. 
  • In een orgaan. Bij uitzondering ontstaat een melanoom in een orgaan, zoals de slokdarm, neusholte, anus of vagina. Dit komt doordat in elk orgaan geringe aantallen melanocyten voorkomen. 
  • In een lymfeklier. Soms ontstaat een melanoom in een lymfeklier zonder dat er sprake is van een zichtbaar melanoom van de huid. Het lichaam heeft dan een eerder melanoom van de huid 'opgeruimd'. 
  • In het oog. Een melanoom kan voorkomen in het slijmvlies van de oogleden en in het oog zelf.

Groeiwijze en uitzaaiingen

Een melanoom kan uitzaaien. Via de lymfe kunnen kankercellen terechtkomen in de regionale lymfeklieren en daar uitgroeien tot uitzaaiingen (metastasen). De regionale lymfeklieren zijn de lymfeklieren waar uitzaaiingen van de tumor als eerste terecht kunnen komen, bijvoorbeeld in het hoofd-hals gebied. Bij een melanoom kunnen kankercellen ook via het bloed uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld naar de longen, de lever, een andere plaats op de huid of de hersenen. We ontdekken uitzaaiingen bijna altijd in de regionale lymfeklieren. Maar soms zien we ze ook ergens anders in het lichaam eerst. Uitzaaiingen kunnen ontstaan door de vorming van satellieten. Dat zijn kleine uitzaaiingen op de huid rondom (het litteken van) de oorspronkelijke tumor.

Verschijnselen

Een (beginnend) melanoom ontstaat vaak in bestaande moedervlekken. De moedervlek verandert dan. Hij

  • wordt dikker en/of groter;
  • verandert van kleur; 
  • verandert van vorm doordat de rand onregelmatig wordt;
  • jeukt.  

Verschijnselen die wat later kunnen optreden zijn:  

  • een moedervlek die bloedt; 
  • een zweertje of korstje op een moedervlek.  

Als een melanoom zich in een gave huid vormt, lijkt dit in eerste instantie op een nieuwe moedervlek. Deze pigmentvlek gaat echter op den duur ook bovengenoemde veranderingen vertonen. Niet alle melanomen zijn donker gekleurd. Soms kunnen de kwaadaardig geworden pigmentcellen geen pigment meer vormen. Deze melanomen noemen we amelanotisch. Omdat zij de gebruikelijke kenmerken van een melanoom missen, zien zij er bedrieglijk goedaardig uit. Het is dus mogelijk dat de arts de huidafwijking niet direct als een melanoom herkent.

Radboudumc Centrum voor Oncologie

Bekijk onze resultaten en patiëntervaringen

Huidkanker

Er zijn drie soorten huidkanker:

DC-vaccinatie

Dendritische celtherapie is een experimentele behandelvorm waarbij u een vaccin krijgt toegediend dat uw immuunsysteem activeert om de kankercellen op te ruimen. lees meer