Radboudumc

print
Mondkanker

Mondkanker kan voorkomen in de lippen, tong, bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlees of gehemelte. Meestal ontstaan tumoren in de mond in het slijmvlies. Deze tumoren noemen we plaveiselcelcarcinomen. Mondkanker komt weinig voor. Per jaar wordt bijvoorbeeld in Nederland bij ongeveer 200 mensen lipkanker en bij 1.100 mensen mondholtekanker geconstateerd. Mondkanker en tongkanker komen vaker voor bij mannen dan vrouwen en meestal boven de 50 jaar.

Oorzaken mondkanker

Een oorzaak van mondkanker is lastig te benoemen. Wel is duidelijk dat roken en alcoholgebruik belangrijke risicofactoren zijn.

Symptomen mondkanker

Als u mondkanker hebt, kunt u de volgende symptomen hebben:

 • een zweertje in de mond dat niet geneest
 • zwellingen in de mond
 • pijn in de mond die soms uitstraalt naar de oren
 • slikken doet pijn en is moeilijk, waardoor u afvalt

Een doorverwijzing vanwege mondkanker. En nu?

Bent u doorverwezen naar het Radboudumc vanwege (een vermoeden op) mondkanker? Dan willen wij u natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid geven. Daarom kunt u altijd de eerstvolgende dinsdagochtend na uw verwijzing bij ons terecht voor sneldiagnose bij kanker.

Sneldiagnose mondkanker

sneldiagnose hoofd-hals kanker

Als u bij ons komt voor onderzoek naar mondkanker, dan heeft u eerst een intakegesprek met een van onze oncologische verpleegkundigen en een arts. Daarna kijken verschillende specialisten naar uw situatie om vast te stellen welke onderzoeken nodig zijn. Die onderzoeken vinden plaats op de dinsdag en woensdag. Op vrijdag bespreekt de arts met u de uitslag en ons behandelvoorstel. Houdt u er dus rekening mee dat u op dinsdag, woensdag, vrijdag en eventueel donderdag naar het Radboudumc komt voor onderzoeken en gesprekken.

Multidisciplinair team mondkanker

Voor iedere vorm van kanker hebben we in het Radboudumc een gespecialiseerd team met medewerkers uit verschillende disciplines: een multidisciplinair team. Het multidisciplinaire team voor mondkanker  bestaat naast medisch specialisten uit: verpleegkundigen, diëtisten, logopedisten, fysiotherapeuten, mondhygiënisten en tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. De medische specialisten zijn afkomstig van de afdelingen:

 • Keel-Neus-Oorheelkunde
 • Medische Oncologie
 • Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie
 • Radiotherapie
 • Radiologie & Nucleaire Geneeskunde
 • Pathologie
 • Revalidatiegeneeskunde

Vast aanspreekpunt voor u

Binnen het multidisciplinaire team dat u behandelt, hebt u altijd een vast aanspreekpunt: uw casemanager. Dit is de oncologieverpleegkundige die u op de dinsdagochtend spreekt. Deze casemanager begeleidt u gedurende uw diagnostiek en behandeling. In de informatie die u van ons krijgt, staan de naam en het telefoonnummer van uw casemanager.

Mond- en keelholte (bron: KWF / kanker.nl)
(illustratie: KWF | kanker.nl)
a. bovenkaak
b. hard gehemelte
c. zacht gehemelte
d. huig
e. keelamandelen
f. tong
g. keelholte
h. onderkaak
i. strottenhoofd
j. luchtpijp
k. slokdarm

Radboudumc Centrum voor Oncologie

Bekijk onze patiëntervaringen


verwijzersinformatie

Contact

Maak kennis met ons multidisciplinaire team voor hoofd-hals kanker.

Bezoekadres
Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie
Ingang West
Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen
Route 381

Telefoon
(024) 361 51 24