Radboudumc

print
Myeloproliferatieve aandoeningen (MPN of MPD)

 Als u een myeloproliferatieve aandoening hebt, maakt uw beenmerg te veel rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes aan. Myeloproliferatieve aandoeningen zijn chronisch. Ze worden langzaam erger naarmate het aantal bloedcellen toeneemt.

Zeldzame ziekte

Myeloproliferatieve aandoeningen zijn relatief zeldzaam. In Nederland komen er jaarlijks zo’n 1.000 gevallen bij. Meestal bij mensen van 50 jaar en ouder. Zelden bij kinderen. Mannen hebben meer kans op een myeloproliferatieve aandoening dan vrouwen. De oorzaak is onbekend, maar recent onderzoek doet vermoeden dat de ziekte voortkomt uit DNA-defecten.

Naamgeving: MPD of MPN

Vroeger noemden we myeloproliferatieve aandoeningen MPD. Dat is de Engelse afkorting voor MyeloProliferative Disorders. In oktober 2008 paste de World Health Organisation het classificatiesysteem voor myeloproliferatieve aandoeningen aan. Sindsdien spreken we over MPN: MyeloProliferative Neoplasms. 
Meer informatie over  myeloproliferatieve aandoeningen vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Haematologie.

  • Informatie over onderzoeken naar myeloproliferatieve aandoeningen vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Haematologie.

  • Informatie over de behandeling van myeloproliferatieve aandoeningen vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Haematologie.