Radboudumc

print
Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die vooral voorkomt bij mensen van 60 jaar en ouder. Toch kunnen ook jongere mensen het krijgen. Ongeveer 15% van alle huidtumoren is een plaveiselcelcarcinoom.

Goed behandelbaar in een vroeg stadium 

Een plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan een basaalcelcarcinoom. Als u het niet behandelt. Meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor, bijvoorbeeld in het hoofd-halsgebied. Maar een plaveiselcelcarcinoom kan ook via uw bloed naar andere organen uitzaaien. Een plaveiselcelcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan een basaalcelcarcinoom. Toch zijn de vooruitzichten erg gunstig, als u zich vroegtijdig laat behandelen.

Prognose op basis van tumorkenmerken

Als u een plaveiselcelcarcinoom hebt, maakt een arts een prognose op basis van:

  • de mate van kwaadaardigheid: hoe kwaadaardiger, hoe agressiever de tumor is; 
  • de grootte van de tumor: een tumor groter dan 2 cm heeft een slechtere prognose dan een kleinere tumor;
  • de groeisnelheid;
  • de plaats van de tumor: op het oor, de lip of in een litteken is minder gunstig.

Op basis van de prognose kiezen we de beste behandeling.

Verschijnselen

Een plaveiselcelcarcinoom kan overal op uw lichaam voorkomen, maar voornamelijk op plaatsen die vaak en veel blootstaan aan zonlicht. Bijvoorbeeld in uw gezicht (oren, onderlip), nek en op uw handruggen. Vaak is er dan sprake van uitgebreidere zonneschade. Een plaveiselcelcarcinoom aan de lippen, kunt u meestal herkennen aan een beginnende witte of rode plek die langzaam dikker wordt en witte schilfers vertoont. Andere plaveiselcelcarcinomen beginnen als een bleekroze, ruw knobbeltje, soms met een schilferig wit centraal gedeelte. Ze hebben echter niet de karakteristieke parelachtige glans en de verwijde bloedvaatjes die kenmerkend zijn voor basaalcelcarcinomen. Met een biopsie kunnen we het onderscheid aantonen.

Radboudumc Centrum voor Oncologie

Bekijk onze resultaten en patiëntervaringen

Huidkanker

Er zijn drie soorten huidkanker: Daarnaast zijn er voorstadia van huidkanker: