Radboudumc

print
Prolactinoom

Een prolactinoom is een goedaardig hypofysegezwel dat teveel prolactine afgeeft. Prolactine zorgt normaal voor het op gang komen van de borstvoeding. Als u een verhoogd prolactinegehalte hebt, kunt u last hebben van:

  • gevoelig borstweefsel en tepeluitvloed bij vrouwen;
  • minder zin in seks bij mannen en bij vrouwen;
  • verminderde vruchtbaarheid.

Van een groot prolactinoom kunt u ook hoofdpijn krijgen en druk op uw oogzenuw. Dit laatste tast uw gezichtsveld aan. Ook andere hypofysefuncties kunnen uitvallen.

Micro- en macroprolactinoom

Als we vermoeden dat u een prolactinoom hebt, maken we een MRI van uw hypofyse. Meestal is het prolactinoom kleiner dan 1 cm: een microprolactinoom. Als het gezwel groter dan 1 cm is, dan noemen we het een macroprolactinoom.

Andere oorzaken van hyperprolactinemie

Een verhoogd prolactinegehalte noemen we hyperprolactinemie. Vaak is een prolactinoom de oorzaak daarvan. Soms zijn er andere oorzaken, zoals bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antipsychotica) of een te traag werkende schildklier. Uw arts kan met een medisch gesprek en aanvullend bloedonderzoek vaststellen wat bij u de oorzaak is.

Prolactinoom in de zwangerschap

Een prolactinoom leidt meestal tot onvruchtbaarheid. Met medicijnen voor het prolactinoom, kan uw vruchtbaarheid weer herstellen. Als u zwanger bent, moet u meestal met deze medicijnen stoppen. Daardoor stijgt tijdens de zwangerschap het prolactinegehalte weer. Dat is een natuurlijke reactie die uw lichaam voorbereidt op het geven van borstvoeding. Tijdens de zwangerschap wordt uw hypofyse wat groter. Daarom is het soms nodig om tijdens de zwangerschap nog een MRI van uw hypofyse te maken.