Radboudumc

print
Prostaatkanker

Prostaatkanker komt voor bij 90 op de 100.000 mannen en is daarmee de meest voorkomende orgaankanker bij mannen in Nederland. De kans op het krijgen van prostaatkanker is afhankelijk van uw leeftijd: hoe ouder u bent, hoe groter de kans.

Bij prostaatkanker is er een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat. Daardoor ontstaat een kwaadaardige verandering in het prostaatweefsel. Meestal ontstaat zo’n gezwel aan de rand van de prostaat, soms in het prostaatweefsel rond de plasbuis. Het is vaak een langzaam groeiende vorm van kanker.

Oorzaken prostaatkanker

Er is nog geen duidelijke oorzaak van prostaatkanker bekend. Waarschijnlijk speelt een verandering in de hormonale huishouding een rol. Mogelijk hebben ook leefstijl en omgevingsfactoren invloed op het ontstaan van prostaatkanker. Bovendien komt prostaatkanker in sommige families vaker voor. Het kan zijn dat een genetisch component dit veroorzaakt. Welk gen(en) hierbij hoort, is nog niet bekend.

Kans op prostaatkanker
Prostaatkanker komt voor bij 90 op de 100.000 mannen. De kans op het krijgen van prostaatkanker is afhankelijk van uw leeftijd: hoe ouder u bent, hoe groter de kans.

Symptomen prostaatkanker

Bij veel mannen komt prostaatkanker aan het licht als zij met plasklachten naar hun huisarts gaan. Klachten die kunnen wijzen op prostaatkanker zijn:

  • vaker moeten plassen
  • moeite met plassen
  • pijn en een branderig gevoel bij het plassen
  • nadruppelen en/of een zwakke straal
  • troebele of bloederige urine
Deze klachten kunnen echter ook wijzen op een goedaardige prostaatvergroting.

Diagnose
De huisarts of uroloog bepaalt de PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigen) in uw bloed. Als deze waarde verhoogd is, zal de arts een stukje weefsel (biopt) wegnemen uit uw prostaat. Een patholoog onderzoekt deze stukjes weefsel op de aan- of afwezigheid van prostaatkanker en kijkt naar de agressiviteit van de aanwezige tumor (de Gleason-score).

Geen klachten
Sommige mannen hebben geen klachten. Bij hen ontdekken we tijdens een rectaal onderzoek of bloedonderzoek een afwijking waarna we verder onderzoek doen.

Een doorverwijziging. En nu?

Bent u doorverwezen naar ons centrum in verband met (een vermoeden op) prostaatkanker? Dan willen wij u natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid geven. De uroloog verricht lichamelijk onderzoek en bepaalt welke aanvullende onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose. De uitslag wel of geen prostaatkanker hoort u meestal dezelfde dag, maar altijd binnen een week na uw eerste bezoek.

Multidisciplinair team

Voor iedere vorm van kanker hebben we in het Radboudumc een gespecialiseerd team met medewerkers uit verschillende disciplines: een multidisciplinair team. Het multidisciplinaire team voor prostaatkanker bestaat uit medisch specialisten en verpleegkundigen van de afdelingen:
  • Medische Oncologie
  • Radiotherapie 
  • Radiologie & Nucleaire Geneeskunde
  • Pathologie
  • Urologie

Onze zorg is beoordeeld met ‘een groen vinkje’ in
Patiëntenwijzer Prostaatkankerzorg 

 


Bekijk onze resultaten en patiëntervaringen

Contact

Maak kennis met ons multidisciplinaire team voor prostaatkanker.

U kunt een afspraak maken bij de polikliniek via (024) 361 38 03, maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur (volg het keuzemenu).

Wilt u een afspraak annuleren? Dit kan nu direct via het invullen van het contactformulier.