Radboudumc

print
Schildklierkanker

Schildklierkanker, ofwel schildkliercarcinoom, is een kwaadaardig gezwel in de schildklier. Zo’n kwaadaardig gezwel heet een tumor. Schildklierkanker is een zeldzame aandoening: per jaar wordt de ziekte in Nederland bij ongeveer 320 patiënten vastgesteld. De ziekte komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

Welke vormen van schildklierkanker zijn er?

Schildklierkanker komt in vier verschillende vormen voor: papillair, folliculair, anaplastisch en medullair. De meeste patiënten (80-90%) met schildklierkanker hebben papillaire en folliculaire tumoren. Medullaire en anaplastische schildklierkanker komen zelden voor. 

Wat zijn de risicofactoren?

Vooral bestraling van de hals op jonge leeftijd geeft een verhoogd risico op schildklierkanker. Bij het ontstaan van medullaire schildklierkanker kan erfelijkheid een rol spelen. Maar bij de meeste patiënten is de oorzaak van schildklierkanker niet bekend.

Klachten

Het meest voorkomende verschijnsel bij schildklierkanker is een knobbel in de hals. De meeste patiënten hebben daar geen klachten van, behalve soms minimale hinder van de knobbel. Andere klachten die kunnen wijzen in de richting van schildklierkanker zijn een snelle groei van de knobbel, het hees worden van de stem en het ontstaan van nieuwe knobbels.

Een doorverwijzing, en nu?

Uw huisarts verwijst u naar onze schildklierpolikliniek. U krijgt binnen 14 dagen een afspraak met de internist-endocrinoloog voor verder onderzoek. Binnen een tot twee weken na het laatste onderzoek bespreekt de internist-endocrinoloog met u de uitslag en het behandeladvies.

Uw vaste aanspreekpunt

Is bij u schildklierkanker vastgesteld, dan maakt u kennis met uw casemanager. De casemanager is het vaste aanspreekpunt voor u en uw naasten tijdens het hele behandelproces. Samen met u houdt de casemanager het overzicht over de onderzoeken en behandelingen die u krijgt. Hebt u vragen of zorgen, dan kunt u deze met de casemanager bespreken.

Alle casemanagers zijn gespecialiseerde verpleegkundigen met ervaring met schildklierkanker.

Radboudumc Centrum voor Oncologie

Bekijk onze resultaten

Contact

Maak kennis met het multidisciplinaire oncologisch schildklierteam.

Bel voor een afspraak: (024) 361 45 99 (secretariaat)

Bezoek de polikliniek Endocriene Ziekten: route 433