Radboudumc

print
Chronische vermoeidheid

Moeheid is voor iedereen een herkenbare toestand. Sommige mensen voelen zich echter voortdurend moe en worden hierdoor in ernstige mate in hun dagelijkse functioneren belemmerd.

Wanneer hebt u CVS?

  • U hebt last van een ernstige vermoeidheid die niet over gaat. Ook als u rust neemt, gaat de vermoeidheid niet over of hij komt weer terug. De vermoeidheid komt niet door voortdurende inspanning.
  • Door de vermoeidheid kunt u in uw werk en in uw persoonlijk leven veel minder goed functioneren dan een gezond iemand.
  • Er is voor de vermoeidheid geen lichamelijk verklaring te vinden.
  • Als de klachten zes maanden of langer bestaan dan spreken we over chronische vermoeidheid

Meer informatie

  • In 2013 is een richtlijn van de Nederlandse Internisten Vereniging over chronische vermoeidheid verschenen die het voor elke internist mogelijk maakt om de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) te stellen.
    Op de Afdeling Interne Geneeskunde (AIG) van het Radboudumc is geen bijzondere expertise meer aanwezig t.a.v. het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Ook de behandeling via het Nijmeegs Kennis Centrum voor Chronische Vermoeidheid is per 1 januari 2017 niet meer mogelijk. Het Nederlands Kennis Centrum voor Chronische vermoeidheid is per die datum gehuisvest in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Daarom biedt een verwijzing voor deze klachten naar het Radboudumc geen bijzondere voordelen boven verwijzing naar een ander ziekenhuis.

    Lees meer

Patiëntenfolder