Radboudumc

print
Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een darmziekte. Bij deze ziekte ontsteekt de dikke darm. Meestal begint de ontsteking in de endeldarm (vlak boven de anus) en breidt zich dan uit naar de rest van de dikke darm. De dikke darm is soms helemaal aangetast. In het slijmvlies van de darm kunnen zweren ontstaan. Colitis ulcerosa is chronisch; de ontstekingen komen regelmatig terug. De ziekte heeft soms ernstige gevolgen. Bij een zeer ernstige ontsteking bestaat levensgevaar. Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte.

De aandoening komt relatief vaak voor bij mensen met de ziekte van Bechterew, een vorm van reuma. Soms komt de ziekte voor in combinatie met een chronische oogontsteking (uveïtis).

In Nederland hebben ongeveer 30.000 mensen colitis ulcerosa. De meeste mensen ontdekken de ziekte tussen hun tiende en veertigste levensjaar.

Colitis ulcerosa lijkt veel op een andere ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn: de ziekte van Crohn. Een verschil is dat de zweren bij colitis ulcerosa meestal oppervlakkig zijn, terwijl die bij Crohn zo diep kunnen zijn dat de darmwand ook aan de buitenkant beschadigd raakt. Ook de plaats van de ontstekingen verschilt. Bij Crohn kunnen de zweren in het hele spijsverteringskanaal zitten, bij colitis ulcerosa alleen in de dikke darm. Beide ziekten vallen onder de verzamelnaam IBD. Dit is een afkorting van de Engelse naam inflammatory bowel disease (ontstekingsziekte van de darm).

Informatiefolders

Herhalingsrecept aanvragen

Wilt u een herhalingsrecept aanvragen? Dan kunt u dit ook digitaal aanvragen.

Doe mee aan onderzoek

Voor het ontwikkelen van een betere behandeling van Colitis ulcerosa is veel kennis nodig. Door uw gegevens beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek, draagt u bij aan betere behandelingen voor patiënten die in de toekomst dezelfde ziekte krijgen.
Lees meer

Links