Anatomie
Bij Anatomie bestuderen we het menselijk lichaam. Onze speerpunten zijn klinisch anatomisch onderwijs en neuroanatomisch wetenschappelijk onderzoek.Wat kunnen wij u bieden?
Wij bieden u allerlei mogelijkheden op het gebied van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.
lees meerWat kunnen wij u bieden?
Wij bieden:
- Cursussen voor onderwijs en opleiding
- Onderwijshandleidingen
- Goed gecatalogiseerd menselijk anatomisch materiaal voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek
- Goed uitgeruste practicumzalen met deskundige onderwijsassistentie
- Onderzoek passend binnen de Radboudumc thema’s waar binnen onze afdeling actief is, hieruit vloeien ook wetenschappelijke publicaties en proefschriften/promoties.
Preparatorium
Sommige mensen staan bij ons ingeschreven en hebben in een wilsbeschikking staan dat na hun overlijden hun lichaam gebruikt mag worden voor onderzoek en onderwijs. Het stoffelijk overschot gaat dan naar het Preparatorium en is eigendom van de universiteit. Het Preparatorium heeft naast drie moderne snijzalen en een mortuarium ook een laboratorium voor plastinatie van preparaten.
Wat gebeurt er met een stoffelijk overschot?
In het Preparatorium kunnen we een stoffelijk overschot op drie manieren bewerken. In ieder geval richten we ons altijd op onderwijs en onderzoek. Maar ook, in een enkel geval, op tentoonstelling in het Museum voor Anatomie en Pathologie. Wat doen we:
- Balsemen met formaldehyde
Als we balsemen met formaldehyde zijn de stoffelijke overschotten langdurig houdbaar en kunnen ze lang gebruikt worden. De gebalsemde stoffelijke overschotten worden vooral gebruikt voor onderwijs aan studenten geneeskunde, biomedische wetenschappen, tandheelkunde en andere studies waarin studenten anatomieles krijgen. - Invriezen
Ook door ze in te vriezen, kunnen stoffelijke overschotten lang bewaard worden. Als ze later ontdooid worden, benaderen ze het meest de 'levende' situatie. Deze stoffelijke overschotten worden vooral gebruikt voor postacademisch onderwijs en onderzoek. - Plastineren
Bij plastineren vervangen we het water in het stoffelijk overschot door siliconen. Zo kan het stoffelijk overschot langdurig gebruikt worden voor onderwijs.
Onderwijs
Het Preparatorium draagt bij aan onderwijs op verschillende niveaus.
- Universiteit
- Geneeskunde
- Biomedische wetenschappen
- Tandheelkunde
- Technische geneeskunde en biomedische technologie (in samenwerking met de Universiteit Twente)
- Medische biologie
- Medische psychologie
- Cognitieve neuroscience
- Hbo
- Fysiotherapie (HAN, Fontys)
- Postacademisch
- Het PAO Heyendael programma
- Het PACONU programma (opleiding snijdend specialisten)
- Around the nose (internationale cursus)
- DSTC (internationale cursus voor traumachirurgen)
- Regionale anesthesie voor anesthesiologen
- En tal van andere jaarlijks terugkerende of eenmalige cursussen voor groepen of individuen
Onderwijs aanvragen
Aanvragen voor onderwijs met behulp van stoffelijke overschotten kunt u indienen via ons aanvraagformulier.

Museum voor Anatomie en Pathologie
Het Museum voor Anatomie en Pathologie is gevestigd in het studiecentrum van het Radboudumc in Nijmegen. De eerste collectie is in 1967 ingericht door de toenmalige hoogleraar in de anatomie, professor dr. H. J. Lammers. lees meerTerbeschikkingstelling
U kunt ervoor kiezen uw lichaam ter beschikking te stellen van de wetenschap. Uw lichaam wordt dan na het overlijden door een anatomisch instituut van een universiteit gebruikt voor medisch onderwijs en onderzoek.
lees meerNieuwe donorwet
Mocht u bij ons ingeschreven staan om uw lichaam ter beschikking aan de wetenschap te doneren, de nieuwe donorwet die per 1 juli 2020 ingaat heeft geen gevolgen.
Lees verderNieuwe donorwet
In verband met de nieuwe wetgeving die per 1 juli 2020 van kracht wordt adviseren wij degenen die bij ons ingeschreven staan om de registratie op “nee, ik geef geen toestemming” vast te leggen. Als dit niet gebeurd is er ons inziens nog niet veel aan de hand, de nieuwe donorwet geeft aan als nabestaanden aannemelijk kunnen maken dat overledene geen donor wil zijn, er geen organen of weefsels gedoneerd hoeven te worden. Met onze bevestiging is dit makkelijk aan te tonen.
(bron: Rijksoverheid)
Monument ter nagedachtenis aan diegenen die hun lichaam ter beschikking stelden van de medische wetenschap.
In de galerij voor het Museum voor Anatomie en Pathologie van het Radboudumc staat een bijzonder monument. Voor nabestaanden is het monument een tastbare plek om afscheid te nemen van hun geliefden en invulling te geven aan hun rouwproces. Lees meerMonument ter nagedachtenis aan diegenen die hun lichaam ter beschikking stelden van de medische wetenschap.
In de galerij voor het Museum voor Anatomie en Pathologie van het Radboudumc staat een bijzonder monument: het dient ter nagedachtenis aan diegenen die hun lichaam ter beschikking stelden van de medische wetenschap. Voor nabestaanden is het monument een tastbare plek om afscheid te nemen van hun geliefden en invulling te geven aan hun rouwproces.Het monument is gemaakt van een marmeren snijtafel uit 1955. Op het marmer is een feniks bevestigd die oprijst uit zijn as, symbool van onvergankelijkheid. De maker van het monument is dr. Joop van der Straaten, oud conservator van het museum.