De pijn begrijpen

Mijn positieve gezondheid
Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.
      
Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem           
Dit samenwerkingsverband is er voor alle patiëntenorganisaties die te maken hebben met chronische pijnpatiënten, ongeacht de aandoening. Op deze website staat veel uitleg over chronische pijn, verhalen van ervaringsdeskundigen, tips en tools om er mee om te gaan. Er bestaat de mogelijkheid om een (online) cursus te volgen over dit onderwerp.
 
Voorlichtingsfilmpje chronische pijn 
   
Hier vind je een kort Nederlandstalig filmpje van 6 minuten met duidelijke uitleg over chronische pijn. Dit kan ook heel handig zijn als u mensen uit uw omgeving wilt uitleggen wat er aan de hand is. Wilt u het filmpje in een andere taal bekijken, bijvoorbeeld pools of duits, dan kunt u onderstaande link gebruiken.


Change Pain tools                                                 
Samen succesvol zijn in ernstige chronische pijnbestrijding, daar staat CHANGE PAIN voor. Hun doel is om uw behoeften te begrijpen om zo oplossingen voor pijnbehandeling te ontwikkelen en te verbeteren. Dat doen ze door artsen te trainen en goed voor te lichten over pijnmedicijnen en pijnbehandeling. En door communicatiemiddelen te ontwikkelen voor u, waarmee u uw pijnbeleving eenvoudig met uw arts bespreekbaar maakt. Denk aan: pijnapp, pijndagboek, pijntoolkit en adviesflyers.

Pijn.nl
Op deze website kunt u informatie vinden over (chronische) pijn, de oorzaak van pijn en wat er aan pijn te doen is.

Filmpje over chronische bekkenpijn

Eén op de vijf vrouwen heeft chronische pijn in de bekkenbodem. De oorzaak van deze klachten kan zeer divers zijn, zoals overactieve bekkenbodem, triggerpoints,  bekkenbodemmatje, zenuwschade, endometriose, verzakking of litteken na bevalling. Vijf vrouwen vertellen hun verhaal.


 

Pijn, wat is dat?

We ervaren pijn als heel erg vervelend, maar pijn is wel heel belangrijk voor ons lichaam. Het pijnsignaal beschermt ons. Het is een teken aan ons brein dat er ergens in ons lichaam gevaar dreigt. lees meer over pijn

Contact

Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum

(024) 685 95 66
contact

Pijnbeleid en pijnbehandeling


Pijn na een operatie

Postoperatieve pijn is een vorm van acute pijn na een operatie. De oorzaak van acute pijn is weefselbeschadiging.

lees meer

Behandeling Pijnmedicatie

Afhankelijk van de soort pijn die u heeft, kan de anesthesioloog-pijnspecialist specifieke pijnmedicatie voorschrijven.

lees meer

Onderzoek QST meting

Een QST meting is een meting van de gevoelsdrempels door het toedienen van prikkels via de huid.

lees meer

Onze onderdelen


Polikliniek

Onze polikliniek onderzoekt en behandelt patiënten met langdurige pijnklachten. De polikliniek is onderdeel van het Regionaal Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde (REPPG.) Naast de polikliniek bestaat het ook uit een dagbehandeling en team neuromodulatie. lees meer

Kinderpijn­centrum

In ons kinderpijncentrum richten wij ons op het behandelen en op de gevolgen van pijn bij kinderen.

lees meer

Dagbehandeling

Onze Dagbehandeling is onderdeel van Multidisciplinair Pijncentrum. Hier vinden de interventies ofwel de pijnblokkades plaats. Het doel van deze behandelingen is de zenuw die de pijnprikkel geleidt zodanig te beïnvloeden dat de pijnprikkel niet meer kan worden doorgegeven aan de hersenen. lees meer

De pijn begrijpen

Externe links met meer informatie en video's over pijn.

lees meer

Pijneducatie Verpleegkundig consult

Uw pijnarts heeft pijneducatie voorgesteld, als onderdeel van uw pijnbehandeling. U heeft een gesprek met een verpleegkundig pijnconsulent op de polikliniek Dekkerswald. Het doel van dit gesprek is u meer informatie en inzicht te verstrekken over uw chronische pijn en hoe hiermee kunt omgaan.

lees meer

Pijneducatie Verpleegkundig consult

Wat is een verpleegkundig consult chronische pijn educatie?

U heeft een gesprek met een verpleegkundig pijnconsulent op de pijn poli, nadat de anesthesioloog/pijnarts u heeft verwezen, omwille van de indicatie chronische pijn.

Wat is het doel ven het verpleegkundig gesprek?

Het doel van dit gesprek is u meer informatie en inzicht te verstrekken over uw chronische pijn en hoe u ermee kunt omgaan aan de hand van het model van positieve gezondheid van dr. Machteld Huber. Tijdens het gesprek maakt de verpleegkundige gebruik van de gesprekstool (hulpmiddel) ‘het spinnenweb’ van Dr. Machteld Huber. 
U kunt ook de app ‘het spinnenweb’ op u telefoon zetten en de gesprekstool invullen via de app.

Het is prettig als u het gesprek voorbereid, aan de hand van het spinnenweb. Tijdens het gesprek zal de verpleegkundige met u het positieve gezondheidsmodel van het spinnenweb bespreken en waarin u vastloopt door de chronische pijn. Aan de hand van folder materiaal, digitale plaatjes en eventuele tekeningen probeert de verpleegkundige u uitleg en inzicht te gegeven in (chronische) pijn en hoe dit te beïnvloeden is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wanneer mensen met chronische pijn de pijn beter begrijpen, uw stemming en algeheel functioneren kan en daardoor ook de pijn kan verminderen /verbeteren. U komt o.a. te weten hoe pijn tot stand komt, wat er gebeurt als pijn chronisch wordt, waarom de pijn niet weg gaat en hoe u wél grip op de pijn kunt krijgen.
Tijdens het gesprek kan een verpleegkundig probleem worden gediagnostiseerd (bv. Een slechte nachtrust) De verpleegkundige kan met u een verpleegplan opstellen. De verdere begeleiding kan worden opgepakt door de huisarts en praktijk ondersteuner en mogelijk fysiotherapeut. Zij zullen u hierin verder begeleiden afhankelijk van de (medische/ verpleegkundige) diagnose.

Zelf aan de slag

De verpleegkundige zal u de paintoolkit ,zie link, uitleggen waarmee u zelf aan de slag kunt. De paintool kit leert u, hoe u anders met u pijn kunt omgaan. 


De verpleegkundige maakt een schriftelijke overdracht voor de huisarts en praktijk ondersteuning.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet