Wat is pijn?

Chronische of langdurige pijn is erg vervelend. lees meer

Wat is pijn?

Chronische of langdurige pijn is erg vervelend. Het ontstaat vaak op een bepaalde plek in je lichaam. Soms na een ziekte of operatie, maar soms ook zonder duidelijke aanleiding. Veel kinderen komen bij ons met hoofdpijn of buikpijn. Maar we zien ook kinderen met spierpijn of pijn op andere plekken in het lichaam.

Oorzaken pijn

We weten helaas nog niet precies waarom het ene kind wel last heeft van chronische pijn en andere kinderen niet. Wel weten we dat chronische pijn bij kinderen veel vaker voorkomt dan we altijd dachten. Ongeveer één op de 20 kinderen heeft er last van. Bij ongeveer één op de 50 tot 100 kinderen leidt deze pijn tot grote problemen in het dagelijks leven.

Jouw behandeling

Je hebt altijd eerst een afspraak bij een van de pijnartsen. We kijken welke pijn je precies hebt. lees meer

Jouw behandeling

Eerste afspraak

Je hebt altijd eerst een afspraak bij een van de pijnartsen. We kijken welke pijn je precies hebt. We bespreken dan ook de vragenlijst die we je van tevoren hebben toegestuurd. Die vul je samen met je ouders in, zodat we al meer van je weten. Ook kijken we naar onderzoek dat is gedaan door andere artsen. Het kan zijn dat er geen oorzaak werd gevonden voor de pijn. Maar dat betekent niet dat de pijn dan minder ernstig is! Ook hoeft dat niet te betekenen dat er dus niets aan te doen is. Want vaak kunnen we wel proberen de pijn te verminderen door bepaalde medicijnen, behandelingen of trainingen.

Vervolgafspraak

Om je pijn nog beter te onderzoeken is de kans groot dat we je terug laten komen voor een vervolgafspraak. Dan willen we met meerdere mensen nog beter gaan kijken naar jouw klachten, wat ze betekenen voor je dagelijkse leven, en hoe we je het beste kunnen helpen. Deze afspraak gaat wat langer duren dan de eerste afspraak, ongeveer 3,5 uur.

Wat gaan we allemaal doen?

  • De verpleegkundige gaat samen met jou na hoe de pijnklachten je belemmeren in je dagelijkse leven en in de omgang met anderen.
  • De kinderfysiotherapeut onderzoekt jou om te kijken waar de pijnklachten vandaan komen. Ook kijken we of je last hebt van pijn tijdens het bewegen, sporten en de dingen die je graag doet.
  • De kinderpsycholoog praat over hoe je pijn ervaart in het dagelijks leven. 
  • De pijnarts kijkt mee en is ook de hele middag aanwezig.
  • Tussendoor heb je steeds korte pauzes waarin je wat kunt drinken en kort even wat anders kunt doen.

Moeten mijn ouders mee?

Ben je ouder dan 12 jaar? Dan kunnen de gesprekken ook plaatsvinden zonder jouw ouders als je dat prettiger vindt. Belangrijk is dat je weet dat we ons best zullen gaan doen om je te helpen en alles zo goed mogelijk uit te leggen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust. Je kunt ook vragen die je nu al hebt, meenemen naar de poli. Als je iets niet prettig vindt of juist wel, geeft dit aan en dan zullen wij proberen hier rekening mee te houden.

Uitslag

Aan het eind van de dag bespreken we de uitslagen met jou en jouw vader/moeder. Soms krijg je een behandeling bij ons. Het kan ook dat we samen met jouw huisarts kijken wie de behandeling het beste uit kan voeren bij jou in de buurt.
 
  • Medewerkers
  • Intranet