

Over voICe
VoICe is een app waarmee IC-patiënten die aan de beademing liggen, en dus niet kunnen praten, gemakkelijker kunnen communiceren. De app is ontwikkeld door de afdeling Intensive Care van het Radboudumc.
lees meerOver voICe
VoICe is een app waarmee IC-patiënten die aan de beademing liggen, en dus niet kunnen praten, gemakkelijker kunnen communiceren. De app is ontwikkeld door de afdeling Intensive Care van het Radboudumc.Eerder communiceerden patiënten die aan de beademing liggen met liplezen of een letterbord. Dit was voor patiënten, zorgmedewerkers en familieleden vaak geen goede manier van communiceren. Problemen met communiceren konden zorgen voor onbegrip, frustratie en machteloosheid.
Daarom bedacht Judith van Kol (kinder-IC-verpleegkundige) een applicatie voor de iPad. Ze ontwikkelde deze app samen met Pieter Reintjes (senior-IC-verpleegkundige) en Willem Roudijk (adviseur patiëntenzorg IC). VoICe verbetert de communicatie voor en met patiënten op de IC. Het gebruik van de app vraagt weinig spierkracht en motoriek, werkt intuïtief en is eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen. De app ‘leert’ van de keuzes van de patiënt en past zich daaraan aan. Tevens heeft de communicatie-app een mogelijkheid tot het opnemen van een videoboodschap voor de patiënt door een professional of naaste en bevat de app een duidelijke klok en datumaanduiding.
Alle Intensive Care-units en de Medium Care van het Radboudumc hebben nu een iPad met voICe.
Voor wie
VoICe is ontwikkeld voor IC-patiënten die aan de beademing liggen. Volwassenen en kinderen kunnen de app gebruiken. Voor het gebruik van voICe is weinig spierkracht en motoriek nodig. De app is gemakkelijk en begrijpelijk voor iedereen en speciaal gericht op wat een IC-patiënt wel en niet kan.
- De patiënt moet reageren op een opdracht en/of voert een opdracht uit.
- De intensive care verpleegkundige beschrijft de patiënt als alert, wekbaar, angstig of wakker.
- De patiënt scoort een 6 bij de M van motoriek bij de Glasgow Coma Scale .
- De patiënt scoort groter dan of gelijk aan 4 op de Riker Sedation Agitation Scale.
- De patiënt scoort 1-3 op de Modified Ramsey Sedation Scale.
- De patiënt reageert op verbale communicatie van de intensive care verpleegkundige met knikken, gebaren of andere niet-verbale methodes.
Stem
De app opent standaard in ‘hoofdmenu’ met de mannenstem. Stemmen kunnen naar wens aangepast worden bij ‘instellingen’. Hier kan men ook het uitspreken van hoofdmenu en thema’s uitschakelen. Dit is soms prettig als men de app al goed kent.
Hoe werkt voICe
De patiënt kan door het aanraken van pictogrammen laten weten ergens behoefte aan te hebben of een probleem duidelijk maken.
lees meerHoe werkt voICe
De patiënt kan door het aanraken van pictogrammen laten zien dat hij of zij ergens behoefte aan heeft, hoe hij of zij zich voelt, of dat er een probleem is. Na het aanraken van een pictogram spreekt de app uit wat de patiënt wil vertellen. Ook kunnen patiënten een tekst typen of iets tekenen of schrijven. De app ‘leert’ van de keuzes van de patiënt en past zich daaraan aan. VoICe kan ook de datum, dag en tijd uitspreken. Daarnaast kunnen familieleden of vrienden videoboodschappen opnemen voor de patiënt. Voor kinderen is een speciaal ontspanningsscherm ontwikkeld.Thema's
VoICe heeft zes thema’s:- Mijn gevoelens
- Mijn lichaam
- Mijn behandeling
- Mijn basiswoorden
- Mijn ontspanning
- Mijn verzorging
Pijn
Het onderwerp ‘pijn’ krijgt extra aandacht. Een patiënt kan in de app aangeven waar hij of zij pijn heeft en hoeveel pijn hij of zij heeft.Voordelen van voICe
- De patiënt kan duidelijk maken welke problemen er zijn en wat hij of zij wil.
- De patiënt kan een beetje de controle terugkrijgen en zelf weer keuzes maken.
- Patiënten, familieleden en zorgmedewerkers begrijpen elkaar sneller en beter. Hierdoor is er minder frustratie.
- De patiënt kan zich beter oriënteren omdat voICe datum, tijd en plaats aangeeft
- Familieleden of vrienden kunnen videoboodschappen opnemen voor de patiënt. Het zien van deze berichten kan de patiënt steunen.
- De medewerkers kunnen makkelijker en beter communiceren met de patiënt. Daardoor kunnen ze de zorg beter aanpassen.
Veelgestelde vragen
Informatie
-
De app is te downloaden in de Appstore van itunes. Zoek op ‘voice intensive care’, ‘voice’ of ‘intensive care’. Er is een gratis versie met de basiswoorden en een betaalde, volledige versie. Deze kost €89,99. Voor grote hoeveelheden kan men de app aanschaffen via het VPP programma van Apple.
-
Probeer de app te gebruiken met een stylus. Er zijn diverse op de markt. Dikke, met goede rubberen grip en er is er ook een die onbedoelde bewegingen met pols/hand negeert. Zorg dat infusen/lijnen ingewachteld zijn en niet los hangen. Gebruik een ondersteuningskussen waar de iPad schuin rechtop in kan staan.
-
Ga naar instellingen. Onder huidige locatie kunt u via de knop -wijzigen- een nieuwe locatie invoeren. Om de uitgesproken boodschap te veranderen drukt u op de knop -inspreken-. U spreekt de gewenste boodschap in. Via afspelen kunt u controleren of deze goed is opgenomen. Met de knop -reset- gaat u weer terug naar de standaardinstelling.
-
Ongeveer 5 minuten.
-
Ter bescherming van de iPad en uit hygiëne-overwegingen hebben wij, in het Radboudumc, gekozen voor het plaatsen van een Apple Smart Case (materiaal polyurethaan) rond de iPad, in combinatie met een matte screenprotector, samen ongeveer €70,-.
Op deze wijze is de iPad redelijk beschermd tegen beschadiging door stoten en kan het apparaat goed worden afgenomen met alcoholdoekjes. Dit werkt in de praktijk prima.
Een voordeel van de matte screenprotector is het onderdrukken van reflectie bij het min of meer zijdelings bekijken van het scherm, wat in de praktijk frequent voorkomt indien 2 gesprekspartners met voICe bezig zijn.
Een goed alternatief voor de Apple Smart Case is de Griffin Airstrap Med iPad case, die in samenwerking met artsen en verpleegkundigen in de USA is ontwikkeld ten behoeve van gebruik in o.a. ziekenhuizen. Kost ongeveer hetzelfde bedrag. Is in Nederland leverbaar, snuffel maar eens op Google.
Standaard reiniging van de iPad bestaat – indien zichtbaar verontreinigd – uit het afnemen met een reinigend doekje en – altijd – desinfectie met een alcoholdoekje, vergelijkbaar met de handhygiëne afspraken.
Bij isolatievoorschriften moet de iPad conform die voorschriften worden behandeld bij het meenemen in de kamer en het meenemen uit de kamer.
Als de patiënt op die kamer goed met de iPad kan communiceren en dat graag wil, valt te overwegen om de iPad aan deze patiënt toe te wijzen en zodoende het verkeer van de iPad van en naar de gang te minimaliseren. -
Probeert u eerst de gratis versie en kijkt of dit lukt. Kijk dan of de swipe beweging gemaakt kan worden in een logische volgorde. Bijvoorbeeld door nummering of ABC op notitieblok. Als dat lukt kunt u leren met voICe te werken. U kunt altijd even contact opnemen met ons.
-
Nee, voorlopig is voICe alleen op de iPad (iOS) te gebruiken. Deze keuze is gemaakt omdat, ten tijde van het bedenken van de app, de iPad betere aanraakschermen had en stabieler was. Bovendien zijn er zeer veel medische apps via de Appstore te downloaden.
-
De Engelstalige versie is sinds 2016 beschikbaar. Andere talen zijn nog niet in de maak.
-
De app kan vereist iOS 6.1 of nieuwer. De app draait dus niet op de iPad 1.
Wij raden ziekenhuizen aan om goed te kijken naar wat men met de iPad wilt gaan doen. Wil men bijvoorbeeld meerdere apps erop zetten zoals een anatomie-atlas en dergelijke dan vraagt dat veel geheugen. -
Een gebruiker kan inloggen en zo gebruik maken van de pictogrammen ‘voorkeuren’ en ‘berichten’. Een beheerder kan de app beheren: gebruikers zien, hun voorkeuren bekijken en verwijderen.
-
- Opbergen op een plek die heel gemakkelijk bereikbaar is. Laat verpleegkundigen er ook in de nachtdienst op spelen om het gebruik ‚in de vingers’ te krijgen. Zet er handige apps op. (Farmacotherapeutisch kompas bijvoorbeeld)
- Implementatie vereist allereerst bewustwording van het feit dat de patiëntenpopulatie op de Intensive Care veranderd. Dat de patiënten wakker zijn en communicatie nodig hebben. Dat de medewerker hier initiatief in moet nemen. Eventueel kunt het implementatieplan opvragen dat voor het Radboudumc gemaakt is.
- School iedere zorgverlener rond het bed dus ook paramedici. En school verpleegkundigen vaker omdat zij vaak de initiatiefnemer zijn bij communicatie. Gebruik logopedie, als ze willen en het mag, om de app bij de patiënt te introduceren.
- De app is niet moeilijk. Aanraken van pictogrammen spreekt meestal wel vanzelf. het is het aanmaken van een inlogcode, video/voorkeurpictogrammen die uitleg behoeven. Instellingen bekijken en aanpassen.
- Specificeer eerst de juiste patiëntencategorie en breid dit daarna uit. (eerst bijvoorbeeld canulepatienten die hun pols/handfunctie hebben en niet gesedeerd zijn)
- Gebruik/activeer familie om de app bij patiënt te introduceren en te gebruiken. Start eerst met de 4 en daarna met het 6 pictogrammenscherm om te kijken of dit lukt.
- Denk ook aan de mogelijkheid om de app op een andere wijze te gebruiken, met name bij mensen met gestoorde motoriek en/of gestoorde concentratie. Bied aan heb de app schermen aan en vraag, terwijl u ieder thema aanwijst, of daarvan sprake is bij de patiënt. Snel, eenvoudig en voor de patiënt minimaal vermoeiend!