Afdelingen Interne Geneeskunde Verpleeg--afdeling

Over de verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatische Ziekten

Bij sommige behandelingen is het nodig dat we u opnemen op onze verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatische Ziekten.

lees meer

Over de verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatische Ziekten

Bij sommige behandelingen is het nodig dat we u opnemen op onze verpleegafdeling. Patiënten van de afdeling Interne Geneeskunde verblijven dan op een verpleegafdeling waar ook patiënten van Reumatische ziekten worden opgenomen.

Op de Verpleegafdeling Interne Geneeskunde (EOV) werken artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers nauw samen om u de best mogelijke zorg te geven. 

Artsenvisite

De afdelingsarts (internist in opleiding) is samen met de supervisor (internist) primair verantwoordelijk voor het medisch beleid. Hij bekijkt dagelijks hoe uw ziekte zich ontwikkelt en informeert u over eventuele nieuwe bevindingen en het behandelplan. Ook komt elke week een van de professoren langs voor 'grote visite'. Hij spreekt dan uw ziektegeschiedenis, bevindingen en behandelplan door met de afdelingsarts en zijn/haar supervisor. Hierover informeert hij u.

Bedden

De afdeling heeft 34 verpleegplaatsen, verdeeld over één-, twee-, drie- en vierpersoonskamers. We hebben geen aparte kamers voor mannen en vrouwen. Hebt u bezwaar tegen gemengd verplegen? Laat ons het dan weten, dan proberen we dit in de planning en organisatie mee te nemen.

Contact met de verpleegafdeling

Verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Reumatische Ziekten

(024) 361 70 88Naar uw afspraak verpleegafdeling Interne Geneeskunde

Bezoekadres

Verpleegafdeling Interne Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 495 (Verpleegafdeling Interne Geneeskunde)

Uw opname

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.

lees meer

Met wie krijgt u te maken?

Als patiënt van het Radboudumc krijgt u met veel verschillende medewerkers te maken. Hier leest u wat hun functies zijn en waarvoor u bij deze medewerkers terecht kunt.

lees meer

Voor­zieningen

Tijdens uw bezoek of opname kunt u gebruikmaken van de diverse voorzieningen van het Radboudumc.

lees meer

Op de afdeling


Ontslag

Uw behandelend arts bespreekt met u wanneer u naar huis kunt. We proberen u tijdig te informeren, zodat u zich hierop kunt voorbereiden.

lees meer

Ontslag

Uw behandelend arts bespreekt met u wanneer u naar huis kunt. We proberen u tijdig te informeren, zodat u zich hierop kunt voorbereiden. Als het nodig is, krijgt u recepten mee en maken we een afspraak op de polikliniek met u. De verpleegkundige voert een ontslaggesprek met u en eventueel uw naasten, meestal op de dag voor uw ontslag. Wij stellen het op prijs als u bij ontslag een ontslagformulier invult, waarin u kunt aangeven hoe u de zorg op onze afdeling vond.

Dagindeling

Hoewel de dag voor iedere patiënt anders verloopt, zijn er toch vaste momenten. Onderzoeken en behandelingen kunnen de hele dag plaatsvinden.

lees meer

Dagindeling

Hoewel de dag voor iedere patiënt anders verloopt, zijn er toch vaste momenten:

 

8.00 uur                        De verpleegkundige start met controles, overlegt met u over eventuele hulp bij de lichamelijke verzorging en neemt de dagplanning door.
10.00-12.00 uur     De artsenvisites vinden plaats.
13.30-14.15 uur         Rustmoment voor de patiënten en overlegmoment voor de verpleegkundigen.
14.30 uur                     Verpleegkundigen starten met de middagronde voor verzorging en behandeling
20.00 uur  Na het bezoekuur starten de verpleegkundigen met de avondronde voor verzorging en behandeling
22.30 uur  Laatste ronde voor de nacht

 

Onderzoeken en behandelingen kunnen de hele dag plaatsvinden. Ook zijn er 24 uur per dag verpleegkundigen op de afdeling die u verzorging/behandeling kunnen bieden en uw vragen beantwoorden.


Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol tijdens uw verblijf. Het Radboudumc is overgestapt op een nieuw voedingsconcept: FoodforCare.

lees meer

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol tijdens uw verblijf. Het Radboudumc is overgestapt op een nieuw voedingsconcept: FoodforCare. Hierbij biedt de voedingsassistent van de afdeling u zes keer per dag meerdere kleine gerechten aan. U bepaalt samen welk gerecht het meest geschikt voor u is en waar u op dat moment het meeste zin in heeft. Smaak, geur, kleur, belangrijke voedingswaarden –zoals eiwitten en energie- en portiegrootte zijn afgestemd op wat u nodig heeft of juist extra kunt gebruiken. Het assortiment van FoodforCare bestaat uit een breed aanbod dagverse gerechten: shakes, smoothies, salades, soepshots, warme maaltijd en snacks.
 
De voedingsassistent van de afdeling vertelt u hier meer over. Wilt u meegebrachte maaltijden direct opeten en niet in de koelkast bewaren? Want dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. De voedingsassistent kan u verder helpen als het gaat om het bereiden van maaltijden thuis.
 
 

Persoonlijke eigen­dommen

Op uw kamer beschikt u over een kledingkast en een nachtkastje waar u uw persoonlijke eigendommen kunt bewaren.

lees meer

Persoonlijke eigen­dommen

Op uw kamer beschikt u over een kledingkast en een nachtkastje waar u uw persoonlijke eigendommen kunt bewaren. Bij opname kunt u het beste de volgende zaken meenemen:

Papieren

 • Legitimatiebewijs
 • Zorgverzekeringsbewijs
 • Afsprakenkaart
 • Medicatie-overzicht

Overig

 • Nachtkleding
 • Extra ondergoed
 • Kamerjas
 • Pantoffels/(bad)slippers
 • Toiletartikelen (handdoeken en washandjes krijgt u op de afdeling)
 • Thuismedicatie (indien van toepassing)

Waardevolle spullen

Het ziekenhuis is voor iedereen toegankelijk. Neem dan ook zo min mogelijk geld, dure kleding of andere kostbaarheden mee naar het ziekenhuis.

lees meer

Waardevolle spullen

Het ziekenhuis is voor iedereen toegankelijk. Neem dan ook zo min mogelijk geld, dure kleding of andere kostbaarheden mee naar het ziekenhuis. U bent zelf verantwoordelijk voor de door u meegenomen spullen. Ook laptops en dure mobiele telefoons neemt u mee op eigen verantwoordelijkheid.

Contactpersoon

Het is gebruikelijk dat iemand namens u als contactpersoon optreedt.

lees meer

Contactpersoon

Het is gebruikelijk dat iemand namens u als contactpersoon optreedt. Uw contactpersoon kan telefonisch of mondeling contact opnemen met de verpleegkundige die verantwoordelijk is voor uw zorg. Andere familieleden die contact opnemen verwijzen we door naar deze contactpersoon.
 

Medicatie

De verpleegkundige geeft u uw medicatie zoveel mogelijk tijdens de medicatierondes. Deze rondes zijn vóór de maaltijden en vóór de nacht.

lees meer

Medicatie

De verpleegkundige geeft u uw medicatie zoveel mogelijk tijdens de medicatierondes. Deze rondes zijn vóór de maaltijden en vóór de nacht. Tijdens de medicatierondes draagt de verpleegkundige een geel hesje met het opschrift ‘Medicijnronde, niet storen!’. De verpleegkundige scant uw identificatiearmbandje en vraagt naar uw naam en geboortedatum. Zo weet de verpleegkundige zeker van dat hij of zij de medicatie aan de juiste patiënt geeft.
 

Bezoektijden

Van 9.30 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 21.00 uur is uw bezoek van harte welkom.

lees meer

Bezoektijden

Van 9.30 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 21.00 uur is uw bezoek van harte welkom. Buiten de bezoektijden proberen wij zoveel mogelijk alle patiënten op de afdeling zoveel mogelijk rust te geven. Voor uzelf is het prettig als u uw contactpersoon vraagt om het bezoek te coördineren en zoveel mogelijk te spreiden.

Als u het prettig vindt als uw bezoek u helpt met bijvoorbeeld eten, verzorging of begeleiding bij een onderzoek. Dan kan dat. Vraag uw verpleegkundige naar de mogelijkheden. Onderzoek, artsenvisite, behandeling en verzorging gaan door, ook tijdens bezoekuren. Wanneer medische of verpleegkundige handelingen verricht worden, verzoeken wij het bezoek de kamer even te verlaten. U kunt, in overleg met de verantwoordelijke verpleegkundige, de afdeling verlaten, zij kent uw dagprogramma.

Voor bezoekende kinderen kan de ziekenhuis omgeving niet 100% veilig zijn. Het is dus de verantwoordelijkheid van de ouders om op de kinderen te letten. Ons advies is om in ieder geval baby’s en kinderen met een ernstige aandoening van hart, longen of afweersysteem vanwege hun kwetsbaarheid niet mee te nemen onze afdeling.
 

Gasten – eet u mee?

Bent u op bezoek bij een patiënt en wilt u mee-eten? Dat kan op alle verpleegafdelingen. Geeft u dit dan aan bij de voedingsassistent. Wilt u ’s avonds mee-eten? Geef dit dan uiterlijk 16.30 uur aan bij de voedingsassistent. Tussen 17.00– 18.00 uur wordt de maaltijd –samen met de patiëntenmaaltijd- geserveerd. U kunt uw gerechten afrekenen bij de voedingsassistent. U kunt alleen met PIN betalen.
 
Prijslijst voor bezoekers:
 
Ontbijt € 2,50
Lunch (soep, salade en broodje)         € 4,50
Warme maaltijd € 5,50
Warme maaltijd en dessert € 6,50
Salade € 2,00
Dessert € 2,00
 

Bloemen

Het is niet toegestaan om planten in potgrond mee te nemen naar de afdeling. De kans op een infectie wordt door bacteriën in potgrond vergroot. Om de kans op bacteriën in bloemwater te verkleinen is het alleen toegestaan om gebruik te maken van wegwerp vazen van karton. Deze zijn te koop in het ziekenhuis.

Roken

Roken is niet toegestaan binnen het Radboudumc, ook niet buiten op het terras. Bij de hoofdingangen zijn er aangewezen plekken waar u wel mag roken.

Van de afdeling af Verlof

Als het medisch verantwoord is, kunt u de afdeling verlaten. Meld dit dan wel bij de verpleegkundige die voor u zorgt.

lees meer

Van de afdeling af Verlof

Als het medisch verantwoord is, kunt u de afdeling verlaten. Meld dit dan wel bij de verpleegkundige die voor u zorgt. U kunt met de afdelingsarts overleggen of het voor u medisch verantwoord is om met verlof te gaan. Weekendverlof geldt in principe van vrijdagavond 17.00 uur tot en met zondagavond 20.00 uur. 

Isolatie­verpleging

Op de verpleegafdeling EOV zijn de 34 bedden verdeeld over een-, twee-, drie-, of vierpersoonskamers. Soms is het nodig dat u of een andere patiënt een eepersoonskamer krijgt. Bijvoorbeeld wegens isolatieverpleging, ernstige ziekte of verwardheid.

lees meer

Isolatie­verpleging

Op de verpleegafdeling EOV zijn de 34 bedden verdeeld over een-, twee-, drie-, of vierpersoonskamers. Soms is het nodig dat u of een andere patiënt een eenpersoonskamer krijgt. Bijvoorbeeld wegens isolatieverpleging, ernstige ziekte of verwardheid. Daardoor kan het gebeuren dat u of één van uw zaalgenoten verhuisd moet worden naar een andere kamer. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Er zijn geen aparte kamers voor mannen of vrouwen. Heeft u bezwaar tegen gemengd verplegen? Vertel het ons, we proberen daar dan rekening mee te houden in de planning.
 

Handhygiëne

Hygiënisch werken en het voorkomen van infecties zijn van groot belang in het ziekenhuis. Daarom staat er een flesje handalcohol op uw nachtkastje.

lees meer

Handhygiëne

Hygiënisch werken en het voorkomen van infecties zijn van groot belang in het ziekenhuis. Daarom staat er een flesje handalcohol op uw nachtkastje. Dit kunt u gebruiken om uw handen te ontsmetten, voor en na contact met anderen. Op uw nachtkastje ligt ook een kaart met uitleg over handhygiëne.
 

Medewerkers

Op de afdeling werken artsen, verpleegkundigen, verpleegassistenten, studenten, hostesses en secretaresses nauw samen. Daarnaast zijn er nog andere medische disciplines aan de afdeling verbonden.

lees meer

Medewerkers

Op de afdeling werken artsen, verpleegkundigen, verpleegassistenten, studenten, hostesses en secretaresses nauw samen. Zij worden ondersteund door zorghulpen, interieurverzorgers en gastvrouwen.
Andere disciplines die aan de afdeling zijn verbonden, zijn fysiotherapie, diëtetiek, maatschappelijk werk, ergotherapie, logopedie en geestelijke verzorging.

Artsen

Op de afdeling werkt een aantal artsen samen. De zaalarts/afdelingsarts is een arts in opleiding tot internist. De arts in opleiding wordt begeleid door een internist/ reumatoloog, die tijdens de opname uw hoofdbehandelaar is. Deze hoofdbehandelaar is eindverantwoordelijk voor uw medische zorg tijdens uw verblijf op
de afdeling. De naam van uw hoofdbehandelaar staat op het whiteboard op uw kamer. Daar staat ook de naam van de zaalarts. Als u op de polikliniek behandeld wordt, is de hoofdbehandelaar vaak een andere internist/reumatoloog dan de internist/reumatoloog die u tijdens opname behandelt. Als het nodig is overleggen zij samen.
Verder werken op de afdeling keuze-co-assistenten, die in de afrondende fase van hun opleiding tot arts zitten. Zij hebben dezelfde taken als de zaalarts voor een klein aantal patiënten en worden daarbij intensief begeleid door de internist/ reumatoloog. Tot slot lopen co-assistenten stage op de afdeling om kennis en ervaring op te doen.

Verpleegkundig team

Op de afdeling werken ongeveer 50 verpleegkundigen, 3 verpleegassistenten en 10 student-verpleegkundigen samen om u te verzorgen. We streven ernaar dat u zoveel mogelijk door dezelfde personen wordt verzorgd en begeleid. De coördinatie van de zorg op de hele afdeling is in handen van een zorgcoördinator.
De hoofdverpleegkundige heeft, samen met een internist en een reumatoloog in de functie van ‘chef de clinique’, de leiding over de verpleegafdeling. De hoofdverpleegkundige voert een goed kwaliteits- en personeelsbeleid, en zorgt er zo voor dat u goede en veilige zorg krijgt.

Verpleegkundig specialisten

Naast verpleegkundigen en artsen zijn er op de afdeling 3 verpleegkundig specialisten (VS) werkzaam. De VS hebben elk hun eigen aandachtsgebied: vasculaire geneeskunde, infectieziekten en reumatologie. Zij houden zich op de verpleegafdeling bezig met de kwaliteit van zorg en beleidsmatige zaken. Daarnaast werken zij op de polikliniek.

Artsenvisite

Tijdens uw opname komt de arts samen met de verpleegkundige elke dag bij u langs. Dit noemen we de artsenvisite. Tijdens de artsenvisite bespreekt u met hen wat de behandelmogelijkheden zijn en wat dat voor u betekent. Vooraf kunt u (samen met uw naasten) uw vragen opschrijven. Zo bent u goed voorbereid op het gesprek met de arts. Tijdens de artsenvisite doen we ons best uw privacy zoveel mogelijk te waarborgen.

Voorzieningen

Elke patiëntenkamer heeft een kleine koelkast. Hierin kunt u levensmiddelen en drankjes voor maximaal 24 uur bewaren. Zet op de producten uw naam en de datum waarop u het in de koelkast zet.

lees meer

Voorzieningen

Koelkast

Elke patiëntenkamer heeft een kleine koelkast. Hierin kunt u levensmiddelen en drankjes voor maximaal 24 uur bewaren. Zet op de producten uw naam en de datum waarop u het in de koelkast zet. Etenswaren die langer dan één dag staan, worden om hygiënische redenen verwijderd. Dit vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Wilt u bij ontslag uw producten uit de koelkast halen?

Op onze verpleegafdeling worden we soms geconfronteerd met de aanwezigheid van fruitvliegjes. U zult begrijpen dat dit niet wenselijk en acceptabel is vanuit het oogpunt van hygiëne. De basis maatregelen lijken niet voldoende. Daarom hebben we striktere maatregelen ingezet en mogelijke bronnen aangepakt (fruit, bloemen en suiker).

Naast acties vanuit medewerkers m.b.t. afval en schoonmaak zijn er ook zaken waar u als patiënt rekening mee dient te houden:
 • Bij uw bloemen wordt dagelijks het water ververst en worden onderdelen die fruitvliegen aantrekken, zoals populaire ‘sierkooltjes’, verwijderd.
 • U wordt verzocht al uw fruit mee naar huis te geven. De voedingsassistenten voorzien u van fruit.
 • Mocht u en/of uw bezoek per ongeluk iets morsen, wilt u dit dan direct aan ons doorgeven, zodat wij dit kunnen schoonmaken?
Wij vragen uw medewerking en begrip voor deze maatregelen. Voor vragen kunt u altijd terecht bij de medewerker van de afdeling.

Terras

Het afdelingsterras is iedere dag open tussen 8.00 en 18.00 uur.
 • Snel naar