

Over Fit4surgery voedingsadviezen
Hier vindt u aanvullende informatie over de voedingsadviezen die u van uw diëtist heeft ontvangen. Deze informatie is onderdeel van het thema voeding van het Fit4Surgery programma en is bedoeld om u in uw thuissituatie te ondersteunen in de voorbereiding op uw operatie.
lees meerOver Fit4surgery voedingsadviezen
Hier vindt u aanvullende informatie over de voedingsadviezen die u van uw diëtist heeft ontvangen. Deze informatie is onderdeel van het thema voeding van het Fit4Surgery programma en is bedoeld om u in uw thuissituatie te ondersteunen in de voorbereiding op uw operatie.
De diëtist heeft samen met u een hoeveelheid eiwit afgesproken die u dagelijks nodig heeft; en hoe u deze het beste over de dag kan verdelen. Door het dagelijks nuttigen van uw volledige eiwitbehoefte via uw voeding zal u lichamelijk in een betere conditie zijn op het moment van de operatie.


Project Fit4Surgery
Het programma Fit4Surgery richt zich op het verbeteren van de conditie van patiënten voorafgaand aan een operatie. Het programma bestaat uit fysieke training, aangepaste voeding, mentale begeleiding en stoppen met roken en alcohol.
lees meerEiwitten
Eiwitten zijn de bouwstoffen voor uw lichaam. Ze zijn nodig voor het opbouwen en behouden van spieren en cellen. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, vegetarische vleesvervangers, ei, kaas, zuivelproducten, noten en peulvruchten. Bij gewichtsverlies, ziekte, een operatie en wonden is extra eiwit nodig voor het herstel. Het is belangrijk om de eiwitten goed over de dag te verdelen. Hierdoor kan het lichaam eiwitten beter gebruiken voor spieropbouw. Binnen het programma wordt daarom geadviseerd om bij 2 maaltijdmomenten minimaal 25-30 gram eiwit te nemen. De diëtist kan u vertellen hoe u dit kan bereiken en zal u ook vertellen wat uw persoonlijke eiwitbehoefte is.
Kenmerken van het voedingsprogramma
Het voedingsprogramma is zo ingericht dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt.
lees meerKenmerken van het voedingsprogramma
Het voedingsprogramma is zo ingericht dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt. Door het dagelijks nuttigen van uw volledige eiwitbehoefte via uw voeding zal u lichamelijk in een betere conditie verkeren op het moment van de operatie.
- Gebruik van een eiwitverrijkte voeding, uw diëtist vertelt u hoeveel eiwit u per dag nodig heeft.
- Gebruik 2x per dag een maaltijd met 25-30 gram eiwit per maaltijd.
- Gebruik van een eiwitshake voor het slapen gaan of bij het ontbijt en binnen 1 uur na het trainen.
- Gebruik dagelijks een multivitamine tablet.
Eiwitshake en recepten
Tot aan de operatie zal u elke dag eiwitten nemen om het spierherstel en de spieropbouw te bevorderen.
- Op de dagen dat u met de fysiotherapeut traint:
- Neemt u een eiwitshake na het trainen
- En een eiwitshake voor het slapengaan.
- Op de dagen dat u niet met de fysiotherapeut traint:
- Neemt u een eiwitshake voor het slapen gaan.
In een shake van 9 maatschepjes eiwitpoeder zit 30 gram eiwit.
-
U brengt 9 afgestreken maatschepjes eiwitpoeder in de schudbeker. Deze vult u aan met 200 ml water. Goed schudden. U kunt de eiwitshake meer op smaak brengen door bijvoorbeeld limonadesiroop toe te voegen. De eiwitshake heeft van zichtzelf een lichte vanille smaak.
De eiwitshake wordt vloeibaarder en gemakkelijker te drinken als u de shake even in de koelkast zet van tevoren (max twee uur). U kunt het eiwitpoeder ook door de melk, yoghurt of kwark mengen. Het eiwitpoeder smaakt dan iets poederiger en is wat dikker. Voor variaties van deze eiwitshake zie de volgende recepten.
-
Benodigdheden:
Blender of een staafmixer en maatbeker
Bereidingswijze:
- Giet 200ml havermelk in de blender of maatbeker
- Giet 50 ml water in de blender of maatbeker
- Voeg een 2 theelepels vanillesuiker toe
- Voeg een halve banaan toe
- Voeg 2 ijsklontjes toe
- Voeg 2.5 eetlepels magere kwark toe
- Voeg 8 afgestreken schepjes eiwitpoeder toe
- Voeg 4 eetlepels havervlokken toe
- Blenden maar
-
Benodigdheden:
Blender of een staafmixer en maatbeker
Bereidingswijze
- Giet 200ml sojamelk in de blender of maatbeker
- Giet 50 ml water in de blender of maatbeker
- Voeg een grote hand blauwe bessen toe
- Voeg een halve banaan toe
- Voeg 2 ijsklontjes toe
- Voeg 7 afgestreken schepjes eiwitpoeder toe
- Blenden maar
-
Benodigdheden
Blender of een staafmixer en maatbeker
Bereidingswijze
- Giet 200ml amandelmelk in de blender of maatbeker
- Giet 50 ml water in de blender of maatbeker
- Voeg een mespunt kaneel toe
- Voeg 5 aardbeien toe
- Voeg 2 ijsklontjes toe
- Voeg 9 afgestreken schepjes eiwitpoeder toe
- Voeg 1 theelepel honing toe
- Blenden maar
-
Benodigdheden
Blender of een staafmixer en maatbeker
Bereidingswijze
- Giet 200ml magere melk in de blender of maatbeker
- Giet 50 ml water in de blender of maatbeker
- Voeg 2 blaadjes verse munt toe
- Een halve schijf ananas toe
- Voeg 2 ijsklontjes toe
- Voeg 7 afgestreken schepjes eiwitpoeder toe
- Voeg 1 theelepel honing toe
- Voeg 2.5 eetlepels magere kwark toe
- Blenden maar
Eiwitrijke producten
In de onderstaande tabel ziet u hoeveel eiwit er in verschillende eiwitrijke producten zit.
lees meerEiwitrijke producten
In de onderstaande tabel ziet u hoeveel eiwit er in verschillende eiwitrijke producten zit.
Product | Per verstrekkingseenheid | Eiwit(gram) | Supermarkt |
Brood/ crackers/ beleg | |||
Tasty basics brood lijnzaad | 1 snee = 50 gram | 11 | AH / Jumbo |
TastyBasics Brood extra vezels en eiwitten | 1 snee = 50 gram | 11 | AH / Jumbo |
Soma roggebrood, koolhydraat verlaagd, |
per snee | 9 | Jumbo / AH / Plus |
Tasty basics crackers meerzaden | 1 stuk = 25 gram | 9 | AH / Jumbo |
Lidl eiwitbrood | 1 snee = 35 gram | 8 | Lidl |
Tasty basics Muesli | 40 gram | 8 | AH / Jumbo |
Ei | 1 stuk | 7 | |
AH Dunne proteïne crackers | 1 stuk = 17,5 gram | 6 | AH |
Sunt bananen brood | 1 snee = 50 gram | 5 | AH |
Pindakaas, notenpasta, tahin (sesampasta) | Voor 1 snee = 20 gram | 4 | |
Kaas | Voor 1 snee = 20 gram | 5 | |
Brood | 1 snee = 35 gram | 3 | |
Vleeswaren | Voor 1 snee = 15 gram | 3 | |
Vegetarische kipworst Vegetarische Slager | Voor 1 snee = 15 gram | 2 | AH / Jumbo / Plus / COOP |
Vegetarische spek Vegetarische Slager | Voor 1 snee = 15 gram | 2 | AH / Jumbo / Plus / COOP |
Overige vegetarische vleeswaren | Voor 1 snee = 15 gram | 1 | |
Hummus | Voor 1 snee = 15 gram | 1 | |
Melkproducten | |||
Danone Hipro | 1 flesje= 300 ml | 25 | AH / Jumbo / PLUS / Coop |
Aldi proteïne kwark | 1 kuipje = 180 gram | 22 | Aldi |
Melkunie Protein kwark | 1 kuipje = 200 gram | 20 | AH / COOP / Jumbo |
Melkunie Protein shake | 1 flesje = 225 ml | 20 | AH / COOP / Jumbo |
Ehrmann High Protein Pudding | 1 schaaltje = 200 ml | 20 | Jumbo |
Lindahls Kvarg | 150 gram | 17 | AH / COOP / Jumbo |
Hipro kwark | 1 kuipje = 160 gram | 15 | AH / Jumbo / PLUS / Coop |
Skyr | 1 schaaltje = 150 ml | 14-16 | |
Arla protino | 1 flesje = 125 ml | 14 | |
Kwark | 1 schaaltje = 150 ml | 11 | |
Melkunie High protein breaker | 200 gram | 11 | AH / COOP / Jumbo |
AH smoothie proteïne | 1 flesje = 250 ml | 9 | AH |
Soja kwark (ongezoet) | 1 schaaltje = 150 ml | 9 | |
Melkunie milkshake | 1 beker = 200 ml | 7 | COOP/Jumbo |
Soja yoghurt (ongezoet) | 1 schaaltje = 150 ml | 7 | |
Melk | 1 glas = 200 ml | 6 | |
Karnemelk | 1 glas = 200 ml | 6 | |
Chocolademelk | 1 glas = 200 ml | 6 | |
Yoghurtdrank | 1 glas = 200 ml | 6 | |
Starbucks ijskoffie | 1 beker = 220 ml | 6 | AH / COOP / Jumbo |
Soja drink (naturel) | 1 glas = 200 ml | 6 | |
Soja drink chocolade | 1 glas = 200 ml | 6 | |
Yoghurt | 1 schaaltje = 150 ml | 6 | |
Pap | 1 schaaltje = 150 gram | 5 | |
Vla | 1 schaaltje = 150 ml | 4 | |
Koupe protein ijs | 2 bollen = 100 gram | 4 | AH |
Tussendoortjes | |||
Powerbar 30% protein plus | 55 gram | 17 | AH |
Easy to eat | 1 stuk = 55 gram | 11 | COOP / Jumbo / PLUS |
Eat natural protein packed reep | 45 gram | 10 | AH / Jumbo |
Nature Valley protein | 40 gram | 10 | AH / COOP / Jumbo |
Trek proteïn reep | 50 gram | 10 | AH |
Holie granola proteïn crunch | 50 gram | 10 | AH |
Eat natural super granola protein | 50 gram | 9 | AH / COOP / Jumbo |
Milbona proteïnbar | 40 gram | 9 | Lidl |
AH havermout proteïn | 40 gram | 8 | AH |
Leev reep proteïn | 40 gram | 8 | Jumbo |
Calvé pindakaasreep | 35 gram | 7 | Jumbo / AH / Plus |
Clif Bar | 50 gram | 6 tot 7 | AH |
Kellog's proteïn mueslibar | 28 gram | 6 | Jumbo |
Bouwsteentje | 1 stuk = 30 gram | 6 | Jumbo |
Noten (gemiddeld) | 1 handje, 25 gram | 5 | |
RAW Organic Food Henna protein poeder | 10 gram | 5 | AH / Jumbo |
Babybel kaasje | 1 stuk = 20 gram | 5 | |
Kips mini kipdijspiesjes | 20 gram | 4 | AH / COOP / Jumbo |
Bij de warme maaltijd | |||
Rundvlees gemiddeld | 100 gram | 33 | |
Kip | 100 gram | 27 | |
Vegan gehakt | 100 gram | 22 | |
Meat free days vegan balletjes | per verstrekkingseenheid | 21 | Aldi |
Varkensvlees gemiddeld | 100 gram | 20 | |
Plantaardige kip | 100 gram | 20 | |
Vis | 100 gram | 18 | |
Tempeh | 100 gram | 17 | |
Groenteburger | 100 gram | 16 | |
Honig pasta linzen | 75 gram onbereid | 15 | Jumbo / AH / Plus |
Honig pasta gele erwt | 75 gram onbereid | 14 | Jumbo / AH / Plus |
Quorn | 100 gram | 14 | |
Honig pasta kikkererwt | 75 gram onbereid | 13 | Jumbo / AH / Plus |
Geska zwitserse strooikaas | 20 gram | 13 | AH / COOP / Jumbo |
Tofu | 100 gram | 12 | |
Ei | 1 Stuk | 7 | |
Linzen | 1 opscheplepel = 60 gram | 6 | |
AH Proteïne pannenkoek | 1 stuk = 60 gram | 6 | AH |
Bonen, bruine/ witte | 1 opscheplepel = 60 gram | 5 | |
Kikkererwten | 1 opscheplepel = 60 gram | 5 | |
Edelgistvlokken | 10 gram | 3 |
Voedingsmiddelenlijst
Op de website van de Stuurgroep Ondervoeding vindt u een database met eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in diverse supermarkten of via websites.
Eetverslag
Voor uw afspraak bij de diëtist hebben wij u gevraagd om een eetverslag of voedingsdagboekje in te vullen. Met deze informatie krijgt uw diëtist een duidelijk beeld van alles wat u op een dag eet.
lees meerSuggesties voor eiwitrijke maaltijden
Ontbijt
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 2 stuks Cracker 2 1 portie Filet Américain 3 1 portie Notenpasta 4,5 1 stuks (of 3 blokjes) Babybel (of kaas) 4.5 1 stuks Gekookt ei 6 150 ml Melkunie Protein Drink 8 Totaal 28 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 snee Brood 3 1 portie Roomkaas 2 1 portie Rookvlees 3,5 2 stuks Crackers 2 2 porties Pindakaas 8 1 stuks Gekookt ei 7 150 ml Drinkyoghurt 4.5 Totaal 30 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 200 ml Halfvolle melk 6,5 40 gram Havermout 5 1 stuks Cracker 1 2 plakken Kaas 8 150 ml Vifit Proteïne 7.5 Totaal 28 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 150 gram Skyr Naturel 16,5 40 gram Eat Naturel Granola Protein 7,5 150 ml Halfvolle melk 5 Totaal 20 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 250 gram Campina Milde kwark vanille 21 45 gram Krokante muesli met noten 4 45 gram Blauwe bessen 0.5 Mespuntje Kaneelpoeder (optioneel) 0 Totaal 25,5 Bereidingswijze
- Weeg de hoeveelheid Campina milde kwark af in een kom.
- Voeg de afgewogen hoeveelheid noten toe aan de kwark.
- Voeg de afgewogen hoeveelheid blauwe bessen toe aan de kwark.
- Voeg de hoeveelheid kaneelpoeder toe aan de kwark.
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid
Product Eiwitten 150 gram Halfvolle kwark 17 25 gram Gemengde noten 5.5 3 stuks Gewelde vijgen 2 150 ml Halfvolle melk 5 Totaal 29.5 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 20 gram Havermout vlokken (liefst fijne vlokken) 2.5 1 stuks Ei 7 1 gram Speculaaskruiden 0 60 gram Volkoren tarwemeel 6 8 gram (1 zakje) Vanillesuiker 0 250 ml Volle melk 7 1 eetlepel Vloeibaar culinair 0 Totaal 22,5 Bereidingswijze
- Weeg alle droge producten af.
- Weeg de volle melk af in de beker van de blender.
- Voeg het ei toe aan de beker van de blender.
- Voeg de vanille suiker toe.
- Voeg de speculaas kruiden toe.
- Voeg het volkoren meel toe.
- Voeg de havermout vlokken toe.
- Zet de blender aan en laat deze alles goed mengen.
- Bak het beslag in een koekenpan met anti-aanbak laag.
Lunch
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 2 sneeën Brood 6 1 portie Zuivelspread 2,5 1 portie (Gerookte) Kip 2,5 1 portie Ham 2,5 3 stuks Mini kipspiesjes 6,5 150 ml Vifit Proteïne 7.5 Totaal 27.5 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 3 sneeën Brood 9 naar smaak Halvarine 1 portie Kaas 5 1 portie Vleeswaren 3 1 portie Pindakaas 4 200 ml Halfvolle melk 6,5 Totaal 27.5 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 3 sneeën Brood 9 naar smaak Halvarine 1 portie Vegetarische Slager Speck (vegan) 2 2 porties Pindakaas 8 1 Banaan 2 200 ml Soja drink 6 Totaal 27 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 Pistolet bruin 6 100 gram Falafel 8 20 gram Hummus 2 20 gram Rucola Melange 1 2 plakjes Tomaat 0 naar wens Kruiden 200 ml Soja drink 6 Totaal 23 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 stuks Luxe bol 2 1 portie Roomkaas 2 1 stuks Avocado 1,5 1 portie Gerookte zalm 8,5 185 gram Melkunie Protein yoghurt 15 Totaal 29 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 3 sneeën Meergranen brood 12 20 gram Ijsbergsla 0,5 1 stuks Tomaat 0,5 30 gram Bacon 5 2 stuks Gekookt ei 12 Totaal 30 Bereidingswijze
- Kook de eitjes in ruim kokend water in 7 min tot ze hard zijn.
- Bak de bacon in een koekenpan.
- Snijd de tomaat in.
- Snijd de ijsbergslag in grove stukken.
- Pel het ei en snijd deze in plakjes.
- Toast de 3 sneetjes brood in een brood rooster.
- Leg de getoaste sneetjes voor u op de tafel of op een snijplank.
- Beleg nu 2 sneetjes met sla, bacon,ei en tomaat.
- Het 3de sneetje wordt de deksel van het broodje.
- Stapel nu de belegde sneejtes 1 en 2 op elkaar.
- Dek het broodje af met het derde sneetje brood.
- Snijd het de stapel nu diagonaal door zodat er 2 driehoeken ontstaan.
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 stuks Italiaanse bol 4 20 gram IJsbergsla 0,5 4 plakjes Gerookte kipfilet 14 40 gram Cherrytomaat 0 1 eetlepel Magere kwark 3 1 theelepel Mayonaise 0 1 gram Paprikapoeder 0 1 plakje Augurk 0 Naar smaak Peper en Zout 0 Totaal 21,5 Bereidingswijze
- Bak de Italiaanse bol af volgens het voorschrift.
- Snijd de ijsbergsla.
- Snijd de gerookte kipfilet.
- Snijd de cherrytomaten.
- Meng de magere kwark, mayonaise en het paprikapoeder.
- Voeg naar wens nog peper en of zout toe aan de kwark.
- Snijd de Italiaanse bol open.
- Besmeer de Italiaanse bol met het kwark-mayomengsel.
- Beleg de Italiaanse bol met de ijsbergsla, cherrytomaat, augurk slice en de gerookte kip.
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 stuks Volkoren Mueslibol 6.5 1 portie Roomboter 1 1 portie Kaas 7 1 stuks Haring 13 Totaal 27.5 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 stuks Pistolet bruin 6 1 plak Kaas 48+ 5 3 plakjes Kipfilet 9 20 gram Hüttenkäse 2 20 gram Rucola Melange 1 2 plakjes Tomaat 0 Naar wens Kruiden Totaal 30 Bereidingswijze
- Bak de pistolet af volgens bakvoorschrift.
- Kook het ei, hardheid naar wens, snijd het ei in plakjes.
- Meng de Hüttenkäse in een schaaltje met kruiden naar smaak (geen zout).
- Beleg de pistolet in de volgende volgorde:
- Kaas
- Kipfilet
- Hüttenkäse
- Plakjes ei
- Rucola melange/plakjes tomaat
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 portie Sla 0 50 gram Gerookte kip 15 30 gram Geitenkaas 6 25 gram Cashewnoten 4,5 150 milliliter Drinkyoghurt 4.5 Totaal 30 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 1 stuks Tosti ham & kaas 15 1 stuks Zalmslaatje 5 Extra Garnalen / Surimi 4 150 ml Halfvolle melk 5 Totaal 29
Warme maaltijd
-
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 120 gram (uitgelekt) Kikkererwten 10 100 ml Kokosmelk 2 150 gram Bloemkool 3 100 gram Zoete aardappel 2 75 gram ongekookt Basmatirijst 7 naar wens Kruiden Totaal 24 -
Ingrediënten en voedingswaarden
Hoeveelheid Product Eiwitten 75 gram ongekookt (Volkoren) penne 10 Half pakje Vegan gehakt 18 150 gram Roerbakgroenten Italiaans 2 Half blikje Tomatenblokjes 3 15 gram Geraspte kaas/edelgistvlokken 5 naar wens Kruiden Totaal 38