Afdelingen Maag Darm en Leverziekten Diëtetiek Voedings- en dieetadviezen Hygienische Voedingsrichtlijn Medische Oncologie

Over een hygiënische voedingsrichtlijn

Oncologische aandoeningen behandelen we met chemotherapie en/of bestraling. Hierdoor kan uw afweer verminderd zijn en heeft u een hoger risico op een voedselinfectie. Deze pagina informeert u welke voedingsmiddelen we afraden om voedingsinfectie te voorkomen.

lees meer

Over een hygiënische voedingsrichtlijn

Oncologische aandoeningen behandelen we met chemotherapie en/of bestraling. Vooral de hooggedoseerde chemotherapiën kunnen het aantal witte bloedlichamen laten dalen en ook slijmvliesschade (mucositis) laten ontstaan waardoor uw darmwand meer bacteriën doorlaat. Hierdoor kan uw afweer verminderd zijn en heeft u een hoger risico op een voedselinfectie. Deze pagina informeert u welke voedingsmiddelen we afraden om voedingsinfectie te voorkomen. Daarnaast vindt u meer informatie over hygiënisch bereiden en bewaren van voeding.
 

Hygiënisch omgaan met voedsel

  • Was voor de bereiding en het eten van de maaltijd uw handen. Verschoon dagelijks de thee-, hand- en vaatdoeken. Was deze op 60 graden.


  • Groente en fruit

    • Zorg dat groente en fruit vers en onbeschadigd is.
    • Was groente en fruit goed onder stromend water.
    • Dompel kiemgroenten (taugé, tuinkers en alfalfa) voor gebruik onder in kokend water.

Ontraden voedings­middelen

Lees meer over welke voedingsmiddelen we afraden bij een verminderde afweer.

lees meer

Ontraden voedings­middelen

In onderstaande tabel vindt u de voedingsmiddelen die we afraden bij een verminderde afweer.
 
  Ontraden voedingsmiddelen Toegestane uitzonderingen
Rauw vlees / vleeswaren Rauw vlees zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar. Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté, natriumarm rookvlees. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan.
Rauwe vis Zoals rauwe tonijn, sushi. Voorverpakte gerookte vis zoals gerookte zalm, makreel en paling. Rauwe schelpdieren zoals oester. Haring.  
Rauwe melk Zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en rauwe melk. Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk.
Rauwe eieren Rauwe/zacht gekookte eieren. Eieren waarvan de dooiers gestold zijn.

Bewaren van voedings­middelen

Voor het bewaren van voedingsmiddelen kunt op de website van het Voedingscentrum kijken. Over het algemeen geldt, hoe korter u voeding bewaart, hoe veiliger.

lees meer

Bewaren van voedings­middelen

Als u vragen heeft over bewaren van voedingsmiddelen kunt u op de website van het Voedingscentrum kijken. Klik hier voor de link. In de online Bewaarwijzer vindt u het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten.

Over het algemeen geldt, hoe korter u voeding bewaart, hoe veiliger. Let op de houdbaarheidsdatum en bewaarinstructies op de verpakking. Als op de verpakking een kortere bewaartermijn wordt aangegeven dan op de website van het Voedingscentrum, houd dan de termijn op de verpakking aan.

Hoe kunt u voedsel hygiënisch bewaren?

  • Bewaar bederfelijke producten in de koelkast.
  • Zet de koelkast op 4 graden. Het eten is dan langer houdbaar doordat bacteriën minder snel groeien.
  • Dek voedsel af, ook in de koelkast.
  • Laat melkproducten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Gooi deze daarna weg.
  • Koel een gerecht dat u niet direct eet snel af, bijvoorbeeld in een bak met koud water.
  • Bewaar een van tevoren bereid gerecht maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast.
  • Gebruik geen producten die langer dan 1 uur warm gehouden worden.

Uit eten

Vraag bij eten wat door anderen bereid is (snackbar, restaurant, broodjeszaak of familie/vrienden) of de voeding voldoet aan deze hygiënische voedingsrichtlijn. Afhaalrestaurants houden de voeding doorgaans langer dan 1 uur warm en zijn dus niet geschikt.